Πλατανιστάσσα

Displaying 1 - 7 of 7
Προορισμός
Archangel-Michael-in-Platanistasa

Στο κέντρο του χωριού της Πλατανιστάσας βρίσκεται η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, κτίσμα του 18ου αιώνα που αντικατέστησε μια παλαιότερη εκκλησία του 15ου αιώνα. Είναι ξυλοστεγή με επικλινή στέγη εκκλησία, η οποία ανακαινίστηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή το 1916. Αξιοπρόσεκτα αποτελούν τα θυρώματα της που φέρουν γλυπτό διάκοσμο.

Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχει ένα υπέροχο...

Προορισμός
Platanistasa

Στην καρδιά της Πιτσιλιάς βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά και καταπράσινα χωριά της Κύπρου. Δεν είναι άλλο από την Πλατανιστάσα, η οποία αποτελεί δείγμα τόσο του μακραίωνου ελληνικού πολιτισμού όσο και του κάλλους της φύσης που διέπει το ορεινό τοπίο της Κύπρου.

Προορισμός
Timios Stavros tou Agiasmati in Platanistasa

Ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δωρεά του ιερέα Πέτρου Περάτη και της συζύγου του Πεπάνης.

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Πιτσιλιάς, σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων βορειοανατολικά του χωριού Πλατανιστάσα. Από το 1985 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες...

Προορισμός
Odyseas Spetsiotis Monument in Platanistasa

Στον τόπο καταγωγής του Οδυσσέα Σπετσιώτη βρίσκεται μνημείο - προτομή εις μνήμη του ήρωα. Ο Οδυσσέα Σπετσιώτης υπήρξε ένας από τους εφέδρους που με την έναρξη της τουρκικής εισβολής έτρεξε για να καταταγεί και να προασπίσει την πατρίδα του. Βρισκόταν στο χωριό Άγιος Ερμόλαος, κοντά στον Πενταδάχτυλο,όταν έπεσε από τουρκικά πυρά στις 26 Ιουλίου.

Προορισμός
Community-Park-Platanistasa-&-World-War-II-Heroes-Monument

Το κοινοτικό πάρκο της Πλατανιστάσας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Αποτελεί ένα πανέμορφο σημείο, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν στα παγκάκια, κάτω από τον ίσκιο του πρασίνου και να απολαύσουν την ηρεμία του τοπίου. Τα μικρά παιδιά μπορούν να απασχοληθούν με τα παιχνίδια που διατίθενται στο πάρκο. Από εδώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και την πανοραμική θέα της...

Προορισμός
Saint John the Theologian in Platanistasa

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου συναντάται στη βόρεια περιοχή της κοινότητα της Πλατανιστάσας, την επονομαζόμενη «Λαουδέ».

Κτίστηκε στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας και το κτίσιμο της ανάγεται στον 18ο αιώνα. Αποτελεί ένα μονόκλιτο ξυλοστεγή ναό με επικλινή στέγη. Στην εκκλησία αυτή ο επισκέπτης θα θαυμάσει το εξαίρετο εικονοστάσι του 17ου αιώνα, καθώς και τις φορητές...

Προορισμός
Church-of-the-Virgin-Mary-the-Katafigiotissa-in-Platanistasa

Στο νότιο μέρος της κοινότητας της Πλατανιστάσας , στο ύψωμα της τοποθεσίας «Κατωφύδι», μέσα σε ένα υπέροχο πευκόφυτο τοπίο βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας. Το εξωκλήσι κτίστηκε κατά τα δύσκολα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, αποτελώντας αποκούμπι και στήριγμα για τους κατοίκους της περιοχής.

Λίγο πιο κάτω από το εξωκλήσι, κάτω από τον ίσκιο...