Κάτω Πύργος

Displaying 1 - 8 of 8
Προορισμός
Medieval Tower in Kato Pyrgos

Στον Κάτω Πύργο της Τηλλυρίας, στην επαρχία Λευκωσίας, επάνω σε ένα χαμηλό παραθαλάσσιο λόφο, σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως «Τρουλλί» βρίσκονται τα κατάλοιπα ενός μεσαιωνικού οικοδομήματος. Το μικρό αυτό οικοδόμημα φαίνεται να είχε κτιστεί κατά τη βυζαντινή περίοδο και χρησιμοποιείτο ως φάρος καθοδήγησης για φιλικά καράβια αλλά παράλληλα και ως παρατηρητήριο. Η χρήση του κράτησε μέχρι και...

Προορισμός

Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στην πλατεία της κοινότητας και αποτελεί τον κύριο ναό του χωριού. Τα θυρανοίξια του έγιναν στις 20 Νοεμβρίου του 2010. Ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός είναι κτισμένος σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο εσωτερικός του χώρος αποτελείται από επιχρυσωμένο τέμπλο με εικόνες των Αγίων της Ορθοδοξίας, ενώ ολόκληρη η εκκλησία είναι αγιογραφημένη.

Προορισμός

Παναγία η Γαλόκτιστη: το εκκλησάκι που χτίστηκε με γάλα και πολλή πίστη και αγάπη στο Θεό.

Προορισμός

Στο προαύλιο του περιφερειακού δημοτικού σχολείου, επί της οδού Λεωφόρου Νικολάου Παπαγεωργίου, βρίσκεται το Μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Νικολάου και Στέλιο Τριταίο. Τα εγκαίνια του Μνημείου τελέστηκαν στις 27 Αυγούστου του 2000 από τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Γεώργιος Νικολάου γεννήθηκε στον Κάτω Πύργο το 1930. Ήταν παντρεμένος και...

Προορισμός

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και αποτελούσε την κύρια εκκλησία της κοινότητας, μέχρι που κτίστηκε ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κτίστηκε το 1923 σε ρυθμό βασιλικής με στοιχεία όμως της γοτθικής αρχιτεκτονικής, όπως τα περιθυρώματα και τα μεγάλα στενόμακρα παράθυρα, τα πλαίσια των οποίων είναι κατασκευασμένα από πωρόλιθο. Εξωτερικά η εκκλησία...

Προορισμός

Λίγο έξω από την κοινότητα του Πύργου, επί της οδού Νικολάου Νιάφα βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Στυλιανού, το οποίο κτίστηκε από ιδιώτη. Πρόκειται για ένα μονόκλιτο λιτό εκκλησάκι κτισμένο σε ρυθμό βασιλικής. Το εσωτερικό του αποτελείται από ένα εξίσου λιτό τέμπλο με σύγχρονες εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας που απεικονίζουν Αγίους της Ορθοδοξίας.

Η εκκλησία λειτουργεί μόνο την ημέρα...

Προορισμός

Αποτελεί την τελευταία παραλία πριν τη νεκρά ζώνη και την είσοδο στον κόλπο της Μόρφου. Η παραλία χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη ομορφιά λόγω του αμμώδους εδάφους και των καταγάλανων νερών της. Εκτείνεται σε μήκος 600 μέτρων και πλάτος 20 ενώ δεν υπάρχουν προσφερόμενες υπηρεσίες.

Προορισμός

Το Μνημείο ηρώων Ανδρέα Ηρακλέους και Σωκράτη Κωνσταντινίδη στον Κάτω Πύργο, βρίσκεται δίπλα από τα κοινοτικά γραφεία της κοινότητας του χωριού, επί της οδού Κωνσταντίνου Αγαπίου. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 3 Μαΐου του 1998 από τον τέως Υπουργό Άμυνας Γιαννάκη Ομήρου.

Ο ανθυπολοχαγός ΜΧ Ανδρέας Ηρακλέους, 30 ετών, από τον Κάτω Πύργο και ο ανθυπολοχαγός ΜΧ Σωκράτης...