Το ναυάγιο Τούμπα προσφέρεται για κάθε επιπέδου δύτη ο οποίος ψάχνει μια εύκολη, χαλαρωτική κατάδυση. Με συντροφιά χαριτωμένους οργανισμούς που βρήκαν καταφύγιο στο ναυάγιο.

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

Το ναυάγιο Τούμπα βρίσκεται 1 χιλιόμετρo μακριά από την ακτή ακολουθώντας μια νότια πορεία από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στη Δεκέλεια. Η πρόσβαση στο καταδυτικό σημείο γίνεται με σκάφος από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου που σε χρόνο απέχει μόνο 10 λεπτά μακριά. Το συγκεκριμένο ναυάγιο βρίσκεται 8 χιλιόμετρα δυτικότερα από το ναυάγιο Cricket και μπορεί να συνδυαστεί με διπλές καταδύσεις αφήνοντας το ναυάγιο της Τούμπας να είναι η επαναληπτική μιας και βρίσκεται σε πολύ πιο μικρό βάθος. Επίσης, το ναυάγιο αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους δύτες να αποκτήσουν μια πρώτη εμπειρία σε ναυαγιοκατάδυση μιας και το βάθος προσφέρεται για πιστοποιημένους δύτες ανοικτής θαλάσσης.

 

Ο πυθμένας στο συγκεκριμένο καταδυτικό σημείο φτάνει τα 17 μέτρα και αποτελείται από αμμουδιά με την ορατότητα να φτάνει στα 25 μέτρα. Το καταδυτικό σημείο αποτελείται από το ναυάγιο μιας μικρής μαούνας, μια μεταλλική κατασκευή λίγο πιο βόρεια και μια έκταση με φύκια ακόμα λίγο βορειότερα. Εκεί, συναντήσαμε ψάρια όπως ροφούς, χταπόδια, σμέρνες, μία σμέρνα του ατλαντικού, Φλαμπελλίνες και άλλα.

 

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

Το πλοίο που βυθίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο είναι τύπου μαούνας, δηλαδή μικρό σκάφος μηχανοκίνητο ή μη και χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εμπορευμάτων και για τη μεταφόρτωση από πλοίο σε πλοίο ή από ακτή σε πλοίο που βρίσκεται σε αγκυροβόλιο και αντίστροφα. Το πλοίο έχει διαστάσεις 28 μέτρα μήκος και 8 μέτρα πλάτος και βρίσκεται σε βάθος 16 μέτρων. Στον χώρο επάνω στο πλοίο, που χρησιμοποιούνταν για μεταφορά εμπορευμάτων, έχουν τοποθετηθεί μεγάλες πέτρες. Η τοποθέτηση των πετρών συνέβαλε στο να δημιουργηθεί θαλάσσια ζωή και ταυτόχρονα οι ίδιες προσφέρουν προστασία σε διάφορα είδη ψαριών.

 

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

Σε βάθος 15.50 μέτρα έχει τοποθετηθεί μεταλλική κατασκευή. Μια μεταλλική κατασκευή στην οποία μπορεί να παρατηρήσει κανείς δεκάδες Φλαμπελλίνες. Μια μικρή παιδική χαρά για αυτούς τους μικρούς και πανέμορφους οργανισμούς οι οποίοι έχουν βρει κατοικία πάνω σε μία ανθρώπινη κατασκευή. Μια μεταλλική κατασκευή στην οποία μπορεί κανείς να μετρήσει της δεξιότητές του στην πλευστότητα μιας και μπορεί να περάσει από μέσα με στόχο να μην χτυπήσει τα σίδερα ή να ακουμπήσει τον αμμώδη πυθμένα. Πάνω στην μεταλλική κατασκευή είναι δεμένο και το σχοινί της σημαδούρας που τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο καταδυτικό σημείο.

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

Τέλος, λίγο πιο βόρεια από τη μεταλλική κατασκευή υπάρχει ένα μικρό μέρος με φύκια το οποίο μοιάζει σαν μια όαση μέσα στην έρημο. Βρίσκεται σε βάθος λιγότερο από 15 μέτρα.

 

φωτογραφία : Καταδυτικός Όμιλος Κίμων Ξυλοτύμπου

φωτογραφία : Καταδυτικός Όμιλος Κίμων Ξυλοτύμπου

Ένας καταδυτικός προορισμός για όλους, από τον πιο αρχάριο μέχρι τον πιο έμπειρο δύτη, για μια χαλαρή κατάδυση σε μικρό βάθος που αναμένεται να ικανοποιήσει τον καθένα πλήρως.