Το συγκεκριμένο εξωκλήσι βρίσκεται περίπου διακόσια μέτρα έξω από το κέντρο της κοινότητας της Ξυλοτύμπου. Κτίστηκε το 1983 σε ανάμνηση του αντίστοιχου ναού που βρισκόταν στο χωριό Πέργαμος, Β.Δ. της Ξυλοτύμπου, στη Μεσαορία. Μάλιστα η Αγία Τράπεζα του ναού κτίστηκε με πέτρες που μεταφέρθηκαν από τη χαλασμένη εκκλησία του Οσίου Ιωνά στο Πέργαμο. Τα εγκαίνια του ναού έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου του 1984, από το μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.

Πρόκειται για ένα μικρό βυζαντινού ρυθμού ναό με τρούλο. Εξωτερικά και εσωτερικά είναι καλυμμένος με πέτρινες πλάκες. Το εικονοστάσι του ναού είναι ξύλινο με λιγοστές εικόνες.

Ο Άγιος Ιωνάς υπήρξε ένας από τους τριακόσιους Αλαμάνους που ήλθαν στην Κύπρο καταδιωγμένοι από την Παλαιστίνη. Ασκήτεψε στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Πέργαμος και υπήρξε φίλος με τον Άγιο Κενδέα που ασκήτευε στο Αυγόρου και τον Άγιο Κωνσταντίνο της Ορμήδειας, με τους οποίος συναντιόταν τακτικά και συζητούσαν πνευματικά θέματα. Στο ασκητήριο του ο Άγιος Ιωνάς είχε αφοσιωθεί στην προσευχή, στη νηστεία και στην μελέτη του Λόγου του Θεού.