Τρία χιλιόμετρα νότια της Ξυλοφάγου, στο υψηλότερο σημείο του οροπεδίου του ακρωτηρίου Πύλας, σε υψόμετρο κάπου 100 μέτρα από τη θάλασσα, βρίσκεται ένα κυλινδρικό οικοδόμημα, ο επονομαζόμενος «Πύργος της Ξυλοφάγου». Κτισμένος τη μεσαιωνική περίοδο και συγκεκριμένα την περίοδο της βενετοκρατίας , ο πύργος φέρει και την ονομασία «Πύργος της Ρήγαινας». Κτισμένος με πελεκητούς κυβικούς ασβεστόλιθους ,ο μικρός αυτός πύργος, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά παρατηρητήριο των Βενετών. Σε όλη την περίοδο των μεσαιωνικών χρόνων είχαν κτιστεί σε ολόκληρο το νησί μια σειρά από παρατηρητήρια – πύργοι με κυριότερο σκοπό την εποπτεία της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση οποιοδήποτε επιδρομών στο νησί και κυριότερα των αραβικών επιδρομών.

Πληροφορίες για το συγκεκριμένο πύργο δίνονται από τον Λουίτζι ντι Τσεσνόλα, ο οποίος αναφέρει πως το ύψος του φτάνει τα 22,5 πόδια και η περιφέρεια στη βάση τα 86 πόδια. Επίσης αναφέρει πως η είσοδος στον πύργο πρέπει να γινόταν με κινητή σκάλα. Δίπλα από τον Πύργο υπήρχε ένα πλατύ πηγάδι, από το οποίο αντλούσαν νερό.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ο Πύργος χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς ως παρατηρητήριο για την επισήμανση εχθρικών πλοίων, υποβρυχίων και αεροπλάνων.

Αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο Πύργος προσφέρει μια πανοραμική μαγευτική θέα. Άλλωστε ο Πύργος βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο του δάσους της Ξυλοφάγου , ένα δάσος που σταδιακά καταστράφηκε για να μετατραπεί σε καλλιεργούμενη έκταση. Κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στην περιοχή εκδράμουν οι κάτοικοι της Ξυλοφάγου για να «κόψουν τη μούττην της Σαρακοστής».