Στη σκιά του φράγματος του Ξυλιάτου, 42 km από την πρωτεύουσα βρίσκεται ο ομώνυμος εκδρομικός χώρος. Ενταγμένος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “natura 2000”, o εκδρομικός χώρος Ξυλιάτου καταλαμβάνει μια έκταση επτά δεκαρίων που καλύπτεται από πεύκα, σκλήδρους, πλάτανους και διάφορα άλλα είδη δέντρων και φυτών. Σε συνδυασμό με τον ποταμό Ελιά και το φράγμα του Ξυλιάτου στο χώρο δημιουργείται ένα μαγευτικό τοπίο που μπορεί να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ο εκδρομικός χώρος έχει τη δυνατότητα να δεχτεί γύρω στους 850 εκδρομείς παρέχοντάς τους τις αναγκαίες διευκολύνσεις για την άνετη φιλοξενίας τους. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει ξύλινα τραπέζια εκ των οποίων κάποια είναι στεγασμένα, ψησταριές στεγασμένες και μη, παιδική χαρά, βρύσες, τουαλέτες, χώρους στάθμευσης, σύστημα πυρόσβεσης, αλλά και χώρους ειδικά διαμορφωμένους για αναπήρους. Μια ξύλινη γέφυρα, όπου εκτείνεται ο εκδρομικός χώρος, ενώνει τις δυο όχθες της κοίτης του ποταμού.

Ο χώρος αποτελεί πόλο έλξης των εκδρομέων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με περίοδο αιχμής τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν την εξόρμηση τους στον εκδρομικό χώρο με μια βόλτα στο παρακείμενο μονοπάτι της φύσης. Το μονοπάτι της φύσης διανύει μια απόσταση 3,8 km που ξεκινά από το εκδρομικό χώρο και κινείται περιμετρικά του χώρου και του φράγματος, για να καταλήξει και πάλι στον εκδρομικό χώρο. Το μονοπάτι της φύσης δίνει τη δυνατότητα στον περιπατητή να γνωρίσει την άγρια βλάστηση της περιοχής και να αγναντέψει το υπέροχο τοπίο που απλώνεται μπροστά του.