Κτισμένο σε χαμηλό βουνό, σε υψόμετρο περίπου 800 μ. πήρε για το λόγο αυτό την ονομασία Βουνί. Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό προήλθε από τη συνένωση τεσσάρων οικισμών ανάμεσα σε αυτούς και το Βουνί. Οι τρεις από αυτούς ερημώθηκαν, έπειτα από ένα τρομερό θανατικό που ενέσκηψε την Κύπρο στις αρχές του 17ου αιώνα. Ο μόνος οικισμός από τους τέσσερις που σώθηκε ήταν το Βουνί , που προστατεύτηκε σύμφωνα με την παράδοση από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η κύρια εκκλησία της κοινότητας. Στο Βουνί μεταφέρθηκαν τότε οι εναπομείναντες κάτοικοι των υπόλοιπων οικισμών δημιουργώντας έτσι μια μεγαλύτερη κοινότητα.

Βουνί

Χωριό της επαρχίας Λεμεσού υπήρξε στο παρελθόν ένα από τα σημαντικότερα αμπελουργικά χωριά της περιοχής φτάνοντας μάλιστα κάποτε στους 1247 κατοίκους αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας. Η αστυφιλία όμως οδήγησε σταδιακά το χωριό στην ερήμωση και στο μαρασμό. Το Βουνί αποκτά πλέον ζωή τα Σαββατοκύριακα και σε περιόδους διακοπών, όπου παραθεριστές και εκδρομείς επισκέπτονται το χωριό για να ξεφύγουν από τη μονοτονία και τη βαβούρα των πόλεων. Άλλωστε το Βουνί έχει να προσφέρει αρκετά στους επισκέπτες και για αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετά αγροτουριστικά καταλύματα.

Το ίδιο το χωριό προσφέρεται για βόλτα στα λιθόστρωτα δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια με τις ξύλινες πόρτες, τα μεγάλα παράθυρα και τα στενά μπαλκόνια. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια θα συναντήσετε και τις δυο μεγάλες ιστορικές χαβούζες, από τις οποίες οι κάτοικοι προμηθεύονταν νερό.

Βουνί

Για προσκύνημα επισκεφτείτε την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, η οποία φέρει αξιόλογες αγιογραφίες του 19ου αιώνα, την εκκλησία της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας, από την οποία διασώζεται η αρχαία εικόνα της Παναγίας που ανάγεται στον 7ο αιώνα μ.Χ. , τα εξωκλήσια του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Μάμα και του Χρυσοσωτήρος. Μάλιστα εάν βρεθείτε στο χωριό στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μπορείτε να επισκεφτείτε και το μεγάλο πανηγύρι που πραγματοποιείται στον περίβολο της εκκλησίας.

Εκκλησία Τιμίου Προδρόμου Βουνί

Εκκλησία Τιμίου Προδρόμου

Στο Βουνί λειτουργούν επίσης τρία μουσεία: το Βυζαντινό Μουσείο που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Τιμίου Προδρόμου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο κέντρο του χωριού και το Οινολογικό Μουσείο, στο οποίο κανείς μπορεί να μάθει την ιστορία του κυπριακού κρασιού, αλλά και να δοκιμάσει τοπικά κρασιά. Για να επισκεφτείτε τα μουσεία θα πρέπει να επικοινωνήσετε αρχικά με τον κοινοτάρχη του χωριού, καθώς δεν είναι συνεχώς ανοικτά.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού που επιβάλλεται να επισκεφτείτε αποτελεί και το Δημοτικό Σχολείο. Το σχολείο λειτούργησε από το 1850 έως και τη δεκαετία του ’80. Σήμερα λειτουργεί ως καφετέρια προσφέροντας διάφορα ποτά και υπέροχα γλυκά. Καθώς βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού προσφέρει μια απίστευτη πανοραμική θεά της περιοχής. Στον περίβολο του βρίσκεται και το Μνημείο Ηρώων της κοινότητας.

Παλαιό Σχολείο Βουνί

Παλαιό Σχολείο

Είτε επιλέξετε να επισκεφτείτε το Βουνί στη διάρκεια του χειμώνα, για να νιώσετε την «ζεστασιά» που σας προσφέρει το χωριό,είτε επιλέξετε να το επισκεφτείτε το καλοκαίρι για να απολαύσετε την δροσιά του βουνού σε συνδυασμό με τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο, το σίγουρο είναι πως θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το Βουνί αποτελεί ένα από τα χωριά που θα σας κερδίσει με τον ανόθευτο αυθεντικό χαρακτήρα του.

Βουνί