Ο Τρίπυλος αποτελεί την υψηλότερη και πιο επιβλητική κορυφή του δυτικού τμήματος της οροσειράς του Τροόδους, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1362 μέτρων. Αποτελεί μέρος του δάσους της Πάφου και βρίσκεται δυο χιλιόμετρα βόρεια της Κοιλάδας των Κέδρων. Η διαδρομή προς την κορυφή του Τρίπυλου και ιδιαίτερα η κορυφή προσφέρει μια εξαίρετη πανοραμική θέα μεγάλου τμήματος του Δάσους της Πάφου, της βουνοκορφής του Κύκκου αλλά και τμημάτων της βόρειας ακτογραμμής προς την Πόλη και τον Ακάμα.
Γύρω από την κορυφή του Τρίπυλου φυτρώνουν τα σπάνια ενδημικά κέδρα, ενώ στις πλαγιές του συναντώνται λατζιές, πεύκα και πλούσια θαμνώδη βλάστηση. Εδώ ζει και το κυπριακό αγρινό. Εξαιτίας μάλιστα της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί η περιοχή του Τρίπυλου και η Κοιλάδα των Κέδρων, που καλύπτει μια έκταση 823 εκταρίων, έχει κηρυχτεί το 1984 σύμφωνα με τις Πρόνοιες της Δασικής Νομοθεσίας και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε περιοχή Προστασίας της Φύσης.
Οι περιπατητές μπορούν να ακολουθήσουν ένα από τα τρία μονοπάτια μελέτης της φύσης που βρίσκονται εντός του δάσους της Πάφου και να απολαύσουν το μεγαλείο και τη μοναδικότητα της κυπριακής φύσης. Γύρω στα 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τριπύλου βρίσκεται και ο δασικός σταθμός του Σταυρού της Ψώκας, ο οποίος προσφέρει μια καλή ευκαιρία στους περιπατητές να καθίσουν για να ξαποστάσουν, ενώ στην ίδια περιοχή, στην καρδιά του δάσους βρίσκεται κατασκηνωτικός χώρος με χωρητικότητα γύρω στα 150 άτομα.