Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει έστω και ένα μονοπάτι της φύσης που να μη δώσει το όνομα του στη θεά Άρτεμη, κόρη του Δία και της Λητώς, προστάτιδας των δασών, της φύσης και των άγριων ζώων.

Πρόκειται για ένα μονοπάτι 7 περίπου χιλιομέτρων. Η διαδρομή ακολουθεί κυκλική πορεία γύρω από τη Χιονίστρα σε μέσο υψόμετρο τα 1850μ., ενώ ο χρόνος της διαδρομής υπολογίζεται γύρω στις τρεις ώρες. Η αφετηρία για το μονοπάτι της Άρτεμις βρίσκεται 250μ από το σημείο σύνδεσης του δρόμου Τροόδους - Προδρόμου προς τη Χιονίστρα. Η διαδρομή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες παρά μόνο προς το τέλος της, μετά το Χιονοδρομικό κέντρο, όπου γίνεται ελαφριά ανηφορική.

Μονοπάτι της Φύσης Άρτεμις στο Τρόοδος

Η διαδρομή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της εναλλαγής των σκηνικών σε όλη τη διάρκεια της. Επεξηγηματικές πινακίδες βρίσκονται καθ’ όλη τη διαδρομή. Οι περιηγητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη χλωρίδα, την πανίδα και τα πετρώματα της περιοχής. Οι θέσεις θέας που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του μονοπατιού επιτρέπουν στους επισκέπτες να ξεκουραστούν και να απολαύσουν από μακριά περιοχές των επαρχιών Λεμεσού, Πάφου και Λευκωσίας. Εξαιρετικής θέας αποτελεί το σημείο από το οποίο φαίνεται ο Πρόδρομος , το χωριό με το υψηλότερο υψόμετρο στην Κύπρο μαζί με το Βερεγγάρια, το ξενοδοχείο των βασιλιάδων που αποτελεί και το σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Μονοπάτι της Φύσης Άρτεμις στο Τρόοδος

Στο μονοπάτι συναντώνται φυτά όπως η μαύρη πεύκη, που είναι και το κυρίαρχο δέντρο, ο αόρατος, η αγριομηλιά, η άρκευθος του Τροόδους, η ευφόρβια του Τροόδους, η σπατζιά κ.α. Μάλιστα εδώ βρίσκονται και δυο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης ηλικίας περίπου 500 ετών και ενός αόρατου 800 περίπου ετών. Αποτελεί αξιοσημείωτο ότι αρκετά από τα φυτά, τα οποία συναντούμε στην περιοχή του Τροόδους δεν συναντώνται πουθενά αλλού στην Κύπρο. Αξιόλογη αποτελεί και η πανίδα της περιοχής, καθότι εδώ συναντώνται θηλαστικά, όπως λαγοί, σκαντζόχοιροι και αλεπούδες, πουλιά, όπως κίσσες, φάσες, σπιζαετοί, πέρδικες κ.α. αλλά και ερπετά, όπως φίνες και κυπριακό φίδι.

Μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί και το πέτρωμα της περιοχής, όπου κυριαρχεί ο χαρζβουργίτης μέσα στον οποίο εμφανίζονται μικρά σώματα δουνίτη. Ο χαρζβουργίτης είναι το δύστηκτο κατάλοιπο που παρέμεινε μετά την μερική τήξη του Ανώτερου Μανδύα σε βάθη 60 περίπου χλμ κάτω από τον βυθό του ωκεανού της Τηθύος και τη δημιουργία μάγματος βασαλτικής σύστασης, από το οποίο προήλθαν τα υπόλοιπα πετρώματα του οφιολιθικού συμπλέγματος πριν από 92 περίπου εκατομμύρια χρόνια.

Μονοπάτι της Φύσης Άρτεμις στο Τρόοδος

Στη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσετε και τα ιστορικού ενδιαφέροντος ερείπια ,τα επονομαζόμενα ‘’Τεισιά της Παλαιάς Χώρας’’. Σύμφωνα με την παράδοση τα ‘’Τεισιά της Παλαιάς Χώρας’’ είναι τα ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας(1571 μ.Χ.), από ομάδα Ενετών στρατηγών, για αμυντικό σκοπό κατά των Τούρκων εισβολέων.

Τεισιά της Παλαιάς Χώρας Τρόοδος

Το μονοπάτι της Άρτεμις αποτελεί ένα από τα ωραιότερα , πιο οργανωμένα και πιο προσβάσιμα μονοπάτια της φύσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους και σε ξένους να εξερευνήσουν την περιοχή του Τροόδους και να έλθουν σε επαφή με τη φύση. Αξίζει να σημειωθεί πως ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται εντός του Εθνικού Δάσους του Τροόδους και προστατεύεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000. Το μονοπάτι μπορεί να συνδεθεί και με το μονοπάτι της Αταλάντης.

Μονοπάτι της Φύσης Άρτεμις στο Τρόοδος