Το χωριό της Τόχνης, της επαρχίας Λάρνακας, αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για αγροτουρισμό, καθώς αποτελεί ένα ειδυλλιακό γραφικό προορισμό με αρκετά αξιοθέατα, που σχετίζονται κυρίως με τη θρησκευτική παράδοση. Το μικρό αυτό χωριό βρίσκεται στο μέσο περίπου της διαδρομής Λευκωσίας – Λεμεσού, Λάρνακας – Λεμεσού και είναι εύκολα προσβάσιμο.

Κτισμένο στις δυο πλαγιές που έχουν δημιουργηθεί από τον ποταμό Αρκάτζιν, αποτελούσε μέχρι και το 1974 μεικτό χωριό, με τη δεξιά πλαγιά του να κατοικείται κατεξοχήν από Τουρκοκύπριους. Με την τουρκική εισβολή του ’74 οι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν το χωριό, αφήνοντας πολλά σπίτια άδεια και ερειπωμένα.

Τόχνη

Η Τόχνη υφίστατο με την ίδια ονομασία κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, όπου και αποτελούσε φέουδο. Για την ονομασία του χωριού δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες. Πιθανότατα να προήλθε από το όνομα κάποιας οικογένειας που κατείχε κτήματα στην περιοχή, αν και σύμφωνα με την τοπική παράδοση η «Τόχνη» προήλθε από την παραφθορά της λέξης «Τέχνη» αναφερόμενη στην ιδιαίτερη τέχνη και μαστοριά που χρειάστηκε για να κτιστεί το χωριό. Οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι είχαν δώσει στο χωριό την ονομασία Taskent που σημαίνει πέτρινος ή πέτρινος οικισμός.

Πράγματι η ομορφιά του χωριού έγκειται στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, καθώς το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται στα οικοδομήματα του είναι η πέτρα που εξορύσσεται από την περιοχή. Οι στενοί δρόμοι, τα μακρυνάρια, τα δίχωρα και τα ανώγεια κτισμένα όλα με πέτρα προσδίδουν μια ξεχωριστή γοητεία στο χωριό. Για το λόγο αυτό αξίζει να χαθείτε στα στενά δρομάκια του χωριού, για να μελετήσετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών, αλλά παράλληλα να γνωρίσετε τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Μάλιστα η Τόχνη σας δίνει τη δυνατότητα να την εξερευνήσετε είτε με ποδήλατο είτε με άλογο, μέσα από τα κέντρα ποδηλασίας και ιππασίας που βρίσκονται στο χωριό. Για τους φυσιολάτρες προσφέρεται επίσης ένα μονοπάτι μελέτης της φύσης, 2.8 χιλιομέτρων, που οδηγεί κυκλικά και νοτιανατολικά του χωριού.

Τόχνη

Η θρησκευτική παράδοση της Τόχνης συνδέεται με την επίσκεψη της Αγίας Ελένης στο νησί. Η κύρια εκκλησία του χωριού, κτίσμα του 19ου αιώνα, είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό, ενώ πολλοί αναφέρουν την εκκλησία ως αφιερωμένη στους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια μιας άλλης εκκλησίας γοτθικού ρυθμού του 14ου αιώνα, επίσης αφιερωμένης στον Τίμιο Σταυρό. Για την επίσκεψη της Αγίας Ελένης στην Τόχνη αναφέρεται ο χρονογράφος Μαχαιράς, σύμφωνα με τον οποίον η Αγία Ελένη είχε κτίσει στο χωριό, έπειτα από θεϊκή εντολή, ένα γεφύρι και μια εκκλησία. Στην εκκλησία δώρισε διάφορα πολύτιμα εκκλησιαστικά είδη και μέρος του Τιμίου Σταυρού, στον οποίο δόθηκε η ονομασία μικρός σταυρός και σταυρός της Τόχνης. Ο μεγάλος σταυρός είχε τοποθετηθεί και πάλι από την Αγία Ελένη στη Μονή Σταυροβουνίου.Ο περίφημος σταυρός της Τόχνης, στον οποίο έχουν αποδοθεί πολλά θαύματα, δυστυχώς με το πέρασμα των αιώνων έχει χαθεί. Μια άλλη παράδοση που σχετίζεται με την Αγία Ελένη αναφέρεται στην παραχώρηση στους κατοίκους του χωριού πολλών γάτων, με σκοπό την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού φιδιών και ερπετών που είχαν κατακλύσει την περιοχή.

Τιμίου Σταυρού - Κωνσταντίνου και Ελένης Τόχνη

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος του χωριού αποτελούν ο παραδοσιακός μύλος στην είσοδο του χωριού, ένα μικρό βυζαντινό Μουσείο και μια λατινική εκκλησία στο κέντρο της κοινότητας. Βορειανατολικά της κοινότητας, στην τουρκοκυπριακή συνοικία μπορείτε να δείτε τα ερείπια του μουσουλμανικού σχολείου αρρένων, καθώς και ένα μουσουλμανικό τέμενος που αποτελεί ένα λιτό, κατάλευκο οικοδόμημα. Από την Τόχνη μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης τη γειτονική Χοιροκοιτία και τον αρχαίο οικισμό της.

Τόχνη

Όταν κουραστείτε από τις εξορμήσεις σας μπορείτε να χαλαρώσετε σε μια από τις ταβέρνες ή τα καφενεία του χωριού. Παράλληλα για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο χωριό προσφέρονται αγροτουριστικά παραδοσιακά καταλύματα.

Είτε επιλέξετε μια ημερήσια εκδρομή στην Τόχνη είτε αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε το σίγουρο είναι πως θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το ήσυχο και φιλόξενο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου και τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικοδομημάτων, μπορούν να σας προσφέρουν μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία.

Τόχνη