Έχοντας πάρει το όνομα του από κάποιο Στέφανο, που πιθανότατα να υπήρξε ο ιδιοκτήτης της περιοχής κατά τη βυζαντινή περίοδο και αργότερα την περίοδο της Φραγκοκρατίας μεταφράζοντας το όνομα σε Der Stephanou προήλθε και το όνομα του χωριού. Άλλωστε η Τερσεφάνου υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φέουδα κατά τα μεσαιωνικά χρόνια και αυτό καταδεικνύεται από τα σωζόμενα οικοδομήματα αυτής της περιόδου που συναντώνται σε διάφορες περιοχές του χωριού.

Η κοινότητα της Τερσεφάνου βρίσκεται 14 χιλιόμετρα περίπου δυτικά της πόλης της Λάρνακας και 3 περίπου χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Κίτι. Το χωριό στη μακρόχρονη ιστορία του γνώρισε μεγάλες πληθυσμιακές αυξομειώσεις με ιδιαίτερη αύξηση μετά την τουρκική εισβολή του 1974, όπου στην περιοχή δημιουργήθηκαν συνοικισμοί αυτοστέγασης για τις ανάγκες των εκτοπισμένων.

Τερσεφάνου

Μια βόλτα στο κέντρο του χωριού θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε την ιστορία του ,που σύμφωνα με ευρήματα που έχουν έρθει στο φως, ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους για να γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση κατά τη μεσαιωνική περίοδο. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κτίσμα του 16ου αιώνα, στην οποία διασώζονται αξιόλογα μεσαιωνικά κατάλοιπα τα οποία σχετίζονται με την πλούσια οικογένεια Ποδοκάταρο. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η κύρια εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στον Άγιο Νεκτάριο. Στον περίβολο των δυο εκκλησιών σώζονται κιονόκρανα και κολόνες των πρωτοχριστιανικών χρόνων και πιθανότατα να προέρχονται από μια αρχαία βασιλική εκκλησία που βρισκόταν κτισμένη εκεί. Λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται μια μεγάλη χαβούζα, κτίσμα του 1905, η οποία τροφοδοτούσε το χωριό με νερό, ενώ λίγο πιο πάνω στα δυτικά βρίσκεται μια δεύτερη μικρότερη χαβούζα. Σε κεντρικό σημείο του χωριού, στην είσοδο του βρίσκεται το πάρκο της κοινότητας αφιερωμένο στους ήρωες του 1974 Υπέρμαχο Ιωάννου και Κλείτο Δημοσθένους. Στο πάρκο υπάρχουν χώροι πρασίνου, παιχνιδότοπος και παγκάκια για ξεκούραση και χαλάρωση.

Χαβούζα

Χαβούζα

Άλλα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία που βρίσκονται λίγο έξω από το χωριό είναι αυτά του Αγίου Γεωργίου του Ποταμού, κτίσμα του 16ου αιώνα με στοιχεία της γοτθικής γλυπτικής και τεχνοτροπίας, του Αγίου Γεωργίου του Άρπερα, το οποίο κτίστηκε το 1745 από το δραγομάνο Κωνσταντίνο Χριστοφάκη και από το οποίο σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες, των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας κτίσμα του 16ου αιώνα που φέρει επίσης σπαράγματα τοιχογραφιών. Νεότερες εκκλησίες που κτίστηκαν όμως στα κατάλοιπα παλαιότερων ναών είναι αυτές της Παναγίας της Ελεούσας και του Αγίου Δημητριανού.

Άγιος Γεώργιος Άρπερας

Άγιος Γεώργιος Άρπερας

Τα πιο πάνω εξωκλήσια πέρα της ιστορικής τους αξίας εντυπωσιάζουν και με την τοποθεσία τους, καθώς βρίσκονται κτισμένα στον καταπράσινο κάμπο της Τερσεφάνου προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα, το οποίο το ανθρώπινο μάτι δε χορταίνει να βλέπει. Άλλωστε βορειανατολικά του χωριού βρίσκεται το φράγμα του Τρέμιθου, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στον ομώνυμο ποταμό και που αρδεύει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του χωριού. Στα βόρεια μπορείτε να δείτε και το αιολικό πάρκο που έχει δημιουργηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς όμως να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα.

Παναγία Ελεούσα

Παναγία Ελεούσα

Η Τερσεφάνου, λόγω κυρίως της κοντινής της απόστασης από την πόλη της Λάρνακας και το αεροδρόμιο, έχει κατορθώσει να ακολουθήσει τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής και να κρατήσει τη νεολαία κοντά της.Τουριστικά καταλύματα, παραδοσιακές ταβέρνες έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια που σε συνδυασμό με τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά, τις εκκλησίες με την πλούσια ιστορία, τον όμορφο περιβάλλοντα χώρο, τους φιλόξενους κατοίκους δημιούργησαν ένα όμορφο προορισμό για τους τουρίστες αλλά και για τους ντόπιους επισκέπτες.

Τερσεφάνου