Το μνημείο του Μιχαλάκη Καραολή βρίσκεται εντός του πάρκου του Αγίου Δημητρίου, στο Στρόβολος. Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν τον Μάη του ’96 από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Μιχαλάκης Καραολής ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του Παλαιχωρίου και αποφοίτησε με υποτροφία από την Αγγλική Σχολή. Όταν αποφοίτησε έπιασε δουλειά στο Φόρο Εισοδήματος. Επίσης υπήρξε αθλητής δρόμου και εργαζόταν στον ΑΠΟΕΛ.

Ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκε στην οργάνωση της ΕΟΚΑ και ήταν ένα από τα μέλη της ομάδας του Πολύκαρπου Γιωρκάτζιη. Τον Αύγουστο του ’55 ανέλαβε με το συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου τη δολοφονία του αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή, ο οποίος κατηγορείτο για προδοσία. Η απόπειρα πέτυχε. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής συνελήφθη από τις αγγλικές δυνάμεις και οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία, όπου και καταδικάστηκε σε θάνατο.Οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 10 του Μάη του ’56 και υπήρξε ο πρώτος απαγχονισθείς ήρωας της ΕΟΚΑ. Οι Άγγλοι δεν επέτρεψαν στην οικογένεια του να πάρει το σώμα του και να το θάψει αλλά οι ίδιοι το έθαψαν σε περιφραγμένο χώρο εντός των φυλακών, τα λεγόμενα Φυλακισμένα Μνήματα.