Χωμένο κυριολεκτικά μέσα στα πεύκα του δάσους Αδελφοί και αποτελώντας ένα από τα υψηλότερα χωριά της Κύπρου, το Σαράντι αποτελεί ένα από τα γραφικότερα χωριά του νησιού. Χαρακτηριστικά δέντρα της περιοχής αποτελούν οι φουντουκιές, οι οποίες συνθέτουν τη μοναδική ομορφιά του χωριού.
Το Σαράντι ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς και βρίσκεται περίπου 53 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Συνδέεται στα βορειανατολικά με το χωριό Ξυλιάτος, στα νοτιανατολικά με τα Λαγουδερά και στα δυτικά με τα Σπήλια.
Δυο είναι οι εκδοχές σχετικά με την ονομασία του χωριού. Η μια αναφέρει πως προέρχεται από τον πρώτον κάτοικο του που έφερε το όνομα Σαράντης, ενώ μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως στην περίοδο που κτιζόταν η εκκλησία της Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά, οι σαράντα εργάτες, που δούλευαν για την ανέγερση της, διέμεναν στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το χωριό και το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή να ονομαστεί το χωριό Σαράντι.

Το τοπίο του χωριού χαρακτηρίζεται από τις απότομες βουνοπλαγιές και τις στενές βαθιές κοιλάδες. Αυτή η μορφολογία του εδάφους υπήρξε ιδανική για την κατασκευή κρησφύγετων και στην ανάπτυξη του ανταρτοπόλεμου κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955 – 59, κάτι άλλωστε που παρατηρήθηκε και στα γειτονικά με το Σαράντι χωριά. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το χωριό βρίσκεται μνημείο για τον ήρωα της ΕΟΚΑ, Χαράλαμπο Πεττεμερίδη, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης εναντίον των Άγγλων, στην τοποθεσία Μούττη του Σαράντι.

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με τη μεγαλύτερη έκταση του χωριού να την καταλαμβάνει το κρατικό δάσος Αδελφοί, οδήγησε στη δημιουργία μονοπατιών της φύσης που δίνουν την ευκαιρία στους φυσιολάτρες να έχουν μια άμεση επαφή με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Ένα από τα μονοπάτια μήκους 3 χλμ ξεκινά από την περιοχή Σελλάδι του Καραμανλή, στο δρόμο από το Σαράντι προς τα Σπήλια και τερματίζει στο χωριό Καννάβια, ενώ ένα δεύτερο μονοπάτι της φύσης 3,8 χλμ ξεκινά από τη «Μούττη της Χώρας», 1χλμ μετά το χωριό Σπήλια για να καταλήξει στο Σελλάδι του Καραμανλή. Το δεύτερο αυτό μονοπάτι περνά μέσα από δάσος τραχείας πεύκης και λατζιάς, το γνωστό ως «Μαύρα Δάση», που είναι από τα πιο παρθένα, χωρίς ανθρώπινη επέμβαση δάση. Τα συγκεκριμένα μονοπάτια της φύσης συνδέονται και με άλλα μονοπάτια που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή από το Τμήμα Δασών.
Κατά την επίσκεψη σας στο Σαράντι αξίζει να δείτε και την κύρια εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον άγιο Κωνσταντίνο και την αγία Ελένη. Πρόκειται για ένα ξυλόστεγο ναό του 16ου αιώνα από την οποία διασώθηκαν αξιόλογες τοιχογραφίες.

Άλλα σημείο ενδιαφέροντος του χωριού αποτελούν οι βρύσες, οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στο χωριό και που σε αλλοτινές εποχές αποτελούσαν την κύρια πηγή νερού για τους κατοίκους. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι του «Πύρκου» και της «Φουντουκιάς», που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. Η βρύση του «Πύρκου» έχει εξωραϊστεί πρόσφατα με την οικονομική συμβολή του Συνδέσμου Αποδήμων της κοινότητας, ενώ οι απόδημοι προχώρησαν και στην κατασκευή της βρύσης της «Φουντουκιάς», η οποία βρίσκεται σε ένα υπέροχο περιβάλλοντα χώρο, όπου κυριαρχούν οι φουντουκιές.

Βρύση της Φουντουκιάς
Το Σαράντι, όπως άλλωστε και όλα τα χωριά της περιφέρειας της Πιτσιλιάς, ξεχωρίζει για την πλούσια φυσική του ομορφιά, την αξιόλογη πολιτιστική του παράδοση δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τον καθαρό αέρα, την ηρεμία και τη γαλήνη των βουνών. Στο χωριό μπορείτε να βρείτε αγροτουριστικά καταλύματα και ταβέρνες.
