Ένα χιλιόμετρο νοτιανατολικά του χωριού Σαλαμιού βρίσκεται η ιερά Μονή της Παναγίας της Ελεούσης, η οποία προσφάτως πήρε και την ονομασία Σαλαμιώτισσας. Από το παλαιό κτιριακό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται τον 16ο αιώνα, έχει απομείνει σήμερα μόνο η μικρή πετρόκτιστη καμαροσκέπαστη εκκλησία, η οποία λειτουργούσε ως μοναστήρι μέχρι να διαλυθεί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Λιγοστές είναι οι πηγές που αναφέρονται στο συγκεκριμένο μοναστήρι με σημαντικότερη αυτήν του αρχιμανδρίτη Κυπριανού (18ος αιώνας), ο οποίος αναφέρει απλά πως η μονή ανήκε διοικητικά στην επισκοπή της Πάφου.
Παρόλα αυτά σώζονται τοπικές παραδόσεις, οι οποίες συνδέονται με το συγκεκριμένο μοναστήρι. Μια από αυτές αναφέρεται σε ένα χωρικό, ο οποίος παρά τις προειδοποιήσεις της Παναγίας, πήρε την απόφαση και έκοψε μία από τις δρυς που στολίζουν, μέχρι και σήμερα, τον περίγυρο του μοναστηριού. Τότε ως τιμωρία η Παναγία έστειλε δύο φαρμακερά φίδια, τα οποία έπνιξαν και σκότωσαν το χωρικό.
Από το μοναστήρι προέρχονται σπουδαία κειμήλια και εικόνες, όπως η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας του 13ου αιώνα και η οποία θεωρείται θαυματουργή, άλλες σπουδαίες εικόνες του 16ου και 17ου αιώνα, ο μεγάλος ξύλινος Σταυρός επίσης του 16ου αιώνα.
Με το πέρασμα των χρόνων το μοναστήρι υπέστη διαφόρων αναπαλαιώσεων και επιδιορθώσεων με τελευταία στις αρχές του 2000. Το μοναστήρι που κάποτε ήταν αντρικό επαναλειτούργησε ως γυναικείο με την εγκατάσταση αρχικά σε αυτό μιας μοναχής. Ο χώρος του μοναστηριού είναι ιδιαίτερα περιποιημένος. Στο προαύλιο του δεσπόζουν οι πανύψηλοι δρύες , διαφόρων ειδών λουλούδια και φυτά, ένα παραδοσιακό πηγάδι , καθώς και παραδοσιακός πέτρινος μύλος.
Σήμερα κάθε Κυριακή και κατά τις Μεγάλες Εορτές τελείται Θεία Λειτουργία. Στη Μονή κατασκευάζονται χρυσοκέντητα άμφια και καλύμματα Αγίας Τράπεζας.