Στο όμορφο χωριό Πυργά της επαρχίας Λάρνακας βρίσκεται ένα μνημείο της μεσαιωνικής περιόδου, το παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης. Το εκκλησάκι, το οποίο πιθανότατα αποτέλεσε στο παρελθόν μέρος ενός μοναστηριού ή κάποιας βασιλικής έπαυλης , βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Κτισμένο στις αρχές του 15ου αιώνα αποκαλείται «Βασιλικό Παρεκκλήσι» , καθώς κτίστηκε από το βασιλιά Ιανό και τη σύζυγό του Καρλόττα. Μάλιστα σε σχετική τοιχογραφία, εντός του ναού, απεικονίζεται σκηνή από τη Σταύρωση με γονατιστές τις μορφές των δύο δωρητών. Αρχικά το εξωκλήσι, όταν κτίστηκε, ήταν αφιερωμένο στα Πάθη του Χριστού.

Πρόκειται για ένα μικρό μονόχωρο καμαροσκέπαστο κτίσμα χωρίς αψίδα κτισμένο με πέτρες της περιοχής. Στον ανατολικό τοίχο της εκκλησίας υπάρχουν τρία οξυκόρυφα παράθυρα, δείγμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές του έχουν και οι τρεις είσοδο. Εσωτερικά σώζονται σπαράγματα τοιχογραφιών που συνδυάζουν χαρακτηριστικά της βυζαντινής και της δυτικής τεχνοτροπίας. Οι τοιχογραφίες φέρουν σκηνές από το Χριστολογικό κύκλο και σκηνές αγίων. Πιθανολογείται πως ο ζωγράφος υπήρξε Κύπριος, ο οποίος είχε επηρεαστεί από τη τέχνη της Δύσης και αυτό αποδεικνύεται από την ανορθογραφία που εντοπίζεται στις γαλλικές επιγραφές.

Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα απομεινάρια του βασιλείου των Λουζινιανών στην Κύπρο.