Βερεγγάρια, το ξενοδοχείο των βασιλιάδων στον Πρόδρομο. Ένα κτίριο σημείο αναφοράς, ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής, μία «έπαυλη» της εγχώριας και ξένης υψηλής κοινωνίας, αποτελεί το μυστηριώδες και θρυλικό ξενοδοχείο Βερεγγάρια στον Πρόδρομο.

Σήμερα μπορεί κανείς να αντικρύσει το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο με το όνομα Βερεγγάρια στο χωριό Πρόδρομος, στους πρόποδες του Τροόδους. Παρά την εγκατάλειψή του, το ξενοδοχείο αποτελεί σήμα κατατεθέν της κοινότητας και όχι μόνο και αποτελεί δείγμα ψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής και αισθητικής.

Το Βερεγγαρία αποτελεί δημιούργημα του βρετανού αρχιτέκτονα Walter Henry Clarke, με τις εργασίες ανοικοδόμησής του να περατώνονται μέσα σε τέσσερα χρόνια από το 1927 μέχρι το 1931. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 10 Ιουνίου του 1931.

Το όνομα του ξενοδοχείου προέρχεται από το όνομα της πριγκίπισσας της Ναβάρρας και αργότερα βασίλισσας της Αγγλίας, Βερεγγάριας, η οποία παντρεύτηκε στη Λεμεσό τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο το 1191. Προηγουμένως, ως ονόματα είχαν οριστεί άλλα δύο των οποίων την τελική θέση πήρε το όνομα Βερεγγάρια. Το ξενοδοχείο αποτελούσε ιδιοκτησία του Ιωάννη Κόκκαλου, που ήταν στενά αναμεμειγμένος στα ξενοδοχειακά δρώμενα της εποχής όντας μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων.

Δίκαια, το Βερεγγάρια μπορεί να χαρακτηριστεί ως το ξενοδοχείο των βασιλιάδων. Πλήθος από εύπορους ντόπιους, ζάμπλουτους Αιγυπτίους και Άραβες καθώς και ευγενείς επισκεπτόταν το ξενοδοχείο, απολαμβάνοντας μια χλιδή απαράμιλλη για την εποχή. Το ξενοδοχείο ήταν πετρόκτιστο με περίτεχνο αρχιτεκτονικό διάκοσμο. Μέσα στην αυλή υπήρχαν γήπεδα ποδοσφαίρου, αντισφαίρισης, υπήρχε η δυνατότητα για ιππασία και επίσης λειτουργούσε παιδότοπος. Επιπρόσθετα, διοργανώνονταν διαγωνισμοί χορού και χοροεσπερίδες, διαγωνισμοί ομορφιάς, κονσέρτα, θεατρικές παραστάσεις και άλλα. Τα μπιλιάρδα και τα μπαρ πρόσφεραν μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες.

Δυστυχώς, μετά από πέντε δεκαετίες λειτουργίας, το ξενοδοχείο άρχιζε να παρακμάζει και να χάνει το γόητρό του. Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, ήταν να ανασταλεί η λειτουργία του από τον ΚΟΤ το 1984 και να σιγήσει οριστικά αυτό το απίστευτης ομορφιάς στολίδι-αξιοθέατο.

Το ξενοδοχείο σήμερα περιτριγυρίζουν διάφοροι θρύλοι που το χαρακτηρίζουν ως στοιχειωμένο. Θρύλοι που μιλούν για αιφνίδιους θανάτους, για πνίγους και πυρκαγιές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Να αναφέρουμε ότι τα παραπάνω ποτέ δεν βρήκαν αντίκρισμα στην πραγματικότητα και ότι συνιστούν φάρσες που γίνονταν κατά καιρούς.

Μπορεί τα προαναφερθέντα να αποτελούν μυθοπλασίες, ωστόσο ενισχύουν τη φήμη και την επισκεψιμότητα του ερημοποιημένου πλέον ξενοδοχείου.

Περιδιαβαίνοντας στην οροσειρά Τροόδους, θα ήταν εξαιρετική ιδέα μια περιδιάβαση στο ιστορικό ξενοδοχείο Βερεγγάρια. Φτάνοντας, ξεδιπλώνονται στο μυαλό, έστω ως αποκυήματα φαντασίας, όλοι οι θρύλοι που το συνοδεύουν. Συνάμα, το αγνάντεμα του γοητευτικού αυτού θερέτρου στον λοφίσκο του χωριού δημιουργεί μια μυστηριακή μαγεία.