Με μέσο υψόμετρο τα 490 μέτρα το Πραστειό Κελλακίου βρίσκεται 27 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Λεμεσού. Στα νότια συνορεύει με τα Φοινικάρια, την Παρεκκλησιά και το Αρμενοχώρι, στα δυτικά με τη Διερώνα, στα βόρεια με την Επταγώνια και στα ανατολικά με το Κελλάκι. Το χωριό δεν αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές και πιθανότατα να αποτελούσε ένας μικρός οικισμός με λιγοστούς κατοίκους. Παρόλα αυτά η ονομασία του παραπέμπει στα βυζαντινά χρόνια, όπου και σημαίνει οικισμός κοντά στην πόλη (προ του άστυ). Καθότι στην Κύπρο υπάρχουν πέντε χωριά με την ονομασία Πραστειό για να ξεχωρίσουν μεταξύ τους συνοδεύονται από την περιοχή με την οποία συνορεύουν. Για το λόγο αυτό το Πραστειό Κελλακίου πήρε την ονομασία του από την γειτνίαση του με το χωριό Κελλάκι.

Πραστειό Κελλακίου

Φωλιασμένο μέσα σε καταπράσινα βουνά το μικρό αυτό χωριό διακρίνεται για τη φυσική του ομορφιά και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση. Αξίζει να αναφερθεί πως το μεγαλείο της φύσης του χωριού σαγήνευσε και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Evans, ένα καλλιτέχνη γλυπτών από μέταλλο, που μάλιστα κατόρθωσε να κερδίσει ένα ρεκόρ στο βιβλίο Guinness για την κατασκευή της μεγαλύτερης κλειδαριάς στον κόσμο. Για όσους επιζητούν να έχουν μια άμεση επαφή με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, έχει δημιουργηθεί μονοπάτι της φύσης. Το μονοπάτι βρίσκεται περίπου 5 χλμ από τον κύριο δρόμο Κελλακίου – Παρεκκλησιάς, σε κοντινή απόσταση από το Πραστειό και περνά μέσα από συστάδες κυπαρισσιών , ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού Κυπαρισσιά για να καταλήξει στον υδατοφράκτη της Γερμασόγειας.

Μονοπάτι της Φύσης Κυπαρισσιά- Πραστειό Κελλακίου

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες από τους εναπομείναντες κατοίκους του χωριού να προβάλλουν τα αξιοθέατα της περιοχής και παράλληλα να προχωρήσουν σε έργα αναβάθμισης της ούτως ώστε να μειώσουν το φαινόμενο της αστυφιλίας αλλά και να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερους επισκέπτες.

Για το λόγο αυτό η κοινότητα κατόρθωσε να δημιουργήσει τρία αξιόλογα μουσεία, το μουσείο Πετρωμάτων, στο οποίο φιλοξενούνται πετρώματα, κρύσταλλα, ορυκτά, απολιθώματα από την οροσειρά του Τροόδους αλλά και από ολόκληρη την Κύπρο, το Μουσείο Ελιόμυλος που παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας ενός ελαιοτριβείου τα παλιά χρόνια και τέλος το Πατητήρι Σταφυλιών που παρουσιάζει τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής κρασιού. Για να μπορέσετε να επισκεφτείτε τα μουσεία θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κοινοτάρχη του χωριού.

Πραστειό Κελλακίου

Αξιόλογο μνημείο της κοινότητας αποτελεί η κύρια εκκλησία της αφιερωμένη στην Παναγία την Ελεούσα. Κτίσμα του 1679, η εκκλησία κοσμείται από αξιόλογα εικονίσματα και βρίσκεται υπό τη συντήρηση και την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο ναός επεκτάθηκε, σχεδόν στο διπλάσιο. Στον περίβολο της βρίσκεται το παλαιό κοιμητήριο της κοινότητας. Η εκκλησία εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, όπου και γίνεται μικρή πανήγυρις. Τα κατάλοιπα μιας δεύτερης εκκλησίας βρίσκονται νοτιοδυτικά του χωριού, σε μια περιοχή που φέρει την ονομασία Φοινικιά. Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία περιτριγυρισμένη με πολλά δωμάτια και πιστεύεται πως αποτελούσε μέρος ενός μοναστηριού που καταστράφηκε πιθανότατα από πυρκαγιά.

Παναγία Ελεούσα - Πραστειό Κελλακίου

Το Πραστειό Κελλακίου δεν διαθέτει οποιοδήποτε αγροτουριστικό κατάλυμα ή καφεστιατόριο. Παρόλα αυτά αξίζει να το επισκεφτείτε σε μια εξόρμηση σας στα απόμερα χωριά της Λεμεσού κα να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από την μονοτονία της καθημερινότητας και τη βαβούρα των μεγάλων πόλεων. Η ομορφιά και η ηρεμία του τοπίου θα σας προσφέρει ψυχική και πνευματική γαλήνη.

Πραστειό Κελλακίου