Το Πισσούρι αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους ψάχνουν την ηρεμία και τη χαλάρωση , ενώ παράλληλα επιζητούν μικρές αποδράσεις στις πολύβουες πόλεις και τα αρχαιολογικά μνημεία της Λεμεσού και της Πάφου. Ευρισκόμενο στα διοικητικά όρια των επαρχιών Λεμεσού – Πάφου και κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 240 μέτρων, το Πισσούρι αποτελεί ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα τουριστικά θέρετρα.

Η κοινότητα του Πισσουρίου υφίστατο από τα μεσαιωνικά χρόνια αποτελώντας φέουδο, ανήκοντας σε οικογένεια ευγενών. Για την ονομασία του υπάρχουν πολλές ερμηνείες και παραδόσεις με επικρατέστερη την άποψη ότι προήλθε από την πίσσαν (=ρητίνη) των πεύκων, που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή κυρίως κατά τη βυζαντινή και φράγκικη περίοδο.

Πισσούρι

Σήμερα το Πισσούρι αποτελεί ένα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους ντόπιους και τους ξένους, κυρίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Το περιβάλλον του χωριού που συνδυάζει το πράσινο των αμπελιών με το γαλάζιο της θάλασσας δημιουργούν ένα υπέροχο γραφικό σκηνικό. Η παραλία του Πισσουρίου, που ξεκινά από το ακρωτήρι Άσπρο και καταλήγει στη βραχώδη περιοχή που φέρει την ονομασία «Μαυρόροτσος», συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα προσδίδοντας μια μοναδική και ασύγκριτη ομορφιά. Ο κόλπος του Πισσουρίου ξεχωρίζει για τα κρυστάλλινα ήρεμα νερά του, τη λεπτή χρυσή άμμο και τα πολύχρωμα βότσαλά του, ενώ κάθε χρόνο βραβεύεται με τη Γαλάζια σημαία, ένδειξη για τη συμμόρφωση του με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας των υδάτων, την ασφάλεια και τις παρεχόμενες οργανωμένες υπηρεσίες. Στην περιοχή της παραλίας, που αποτελεί και το επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης, έχουν ανεγερθεί και λειτουργούν πολλά τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και καταστήματα.

Κόλπος Πισουρίου

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί η πλατεία του χωριού, η οποία παραπέμπει στα αιγαιοπελαγίτικα ελληνικά νησιά. Εδώ μπορείτε να περπατήσετε και να χαθείτε στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια , να απολαύσετε την πληθώρα επιλογών από εστιατόρια, μπιραρίες, καταστήματα κ.α. και να αφεθείτε στην ευχάριστη και διασκεδαστική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από  τα διάφορα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

Πισσούρι

Σε κοντινή απόσταση από τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφεστιατόρια, στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το αμφιθέατρο της κοινότητας. Αξίζει να παρακολουθήσετε μια από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η τέλεια ακουστική του χώρου σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα του γύρω τοπίου μπορεί να σας προσφέρει μοναδικές και μαγευτικές βραδιές.

Πισσούρι

Στο χωριό υπάρχουν διάσπαρτα εκκλησάκια μεγάλης θρησκευτικής αξίας, όπως η κύρια εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στον Απόστολο Ανδρέα, η οποία χρονολογείται στον 19ο αιώνα, το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε απόσταση 3χλμ από το Πισσούρι, το οποίο είναι λαξευμένο σε βράχο και φέρει αρχαίες αγιογραφίες και η εκκλησία του Αγίου Μαυρίκιου, η οποία κτίστηκε στα ανατολικά του κάμπου των Λινίδων. Άλλες εκκλησίες είναι του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα σύγχρονο οικοδόμημα κτισμένο σε βράχο, του Αγίου Γεωργίου στην τοποθεσία Καμαρούδι, του Αγίου Αλέξανδρου και της Παναγίας της Ακονόπετρας.

Άγιος Μαυρίκιος Πισσούρι

Άγιος Μαυρίκιος

Το Πισσούρι αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ιδανικό προορισμό για μικρές και μεγάλες εξορμήσεις. Η ξεχωριστή ομορφιά του τοπίου, το εξαίρετο ήπιο κλίμα του, σε συνδυασμό με τις πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και βόλτες καθιστά το χωριό σε μια καλή επιλογή για χαλάρωση και ξεκούραση, με καλή παρέα, ουζάκι και παραδοσιακούς μεζέδες.

Πισσούρι