Το Μουσείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, φιλοξενεί θρησκευτικά κειμήλια και βυζαντινές και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες  που χρονολογούνται από τον 13ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Το Μουσείο που στεγάζει μια συλλογή με περισσότερες  από 60 αρχαίες εικόνες, προερχόμενες από εκκλησίες της πόλης της Πάφου,  έχει ως σκοπό να παρουσιάσει την ιστορία και το έργο της εκκλησίας  και συγχρόνως να ευαισθητοποιήσει το κοινό, δίνοντας του τα ερεθίσματα, για τη συμμετοχή στη διάσωση και στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν οι εικόνες της Αγίας Μαρίνας (7ος αιώνας μ.Χ),  του έφιππου Αγίου Γεωργίου (13ος αιώνας), της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας (14ος αιώνας), της Έγερσης του Λαζάρου (16ος αιώνας), της Αναλήψεως του Κυρίου (16ος αιώνας), του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (18ος αιώνας), καθώς και άλλες πολλές.  Πολύ σημαντική είναι η εικόνα του Αγίου Νικολάου (18ος αιώνας), η οποία υπογράφεται από τον ίδιο τον κρητικό ζωγράφο, τον Ιωάννη Κορνάρο, όπου πίσω από την εικόνα ο ίδιος ο ζωγράφος καταθέτει τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του για τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της εποχής του και πως αυτά έχουν επηρεάσει το έργο του. Επίσης ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στην εικόνα του Αγίου Τρύφωνα (19ος αιώνας), η οποία έγινε κατόπιν παραγγελίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, ένα χρόνο πριν τον απαγχονισμό του , δεόμενος προς τον προστάτη άγιο της γεωργίας, με σκοπό την προστασία των γεωργικών καλλιεργειών από την εισβολή των ακρίδων.

Εκτός από εικόνες στο Μουσείο εκτίθενται θρησκευτικά κειμήλια και σκεύη τα οποία σχετίζονται με την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών, όπως είναι τα εξαπτέρυγα, τα Άγια Δισκοπότηρα, τα θυμιατά κ.α., τοιχογραφίες προερχόμενες από ερειπωμένους ναούς της επαρχίας Πάφου, ξυλόγλυπτα, ιερατικές στολές, αρχιερατικές μήτρες, χρυσοκέντητα επιμανίκεια, χρυσοκέντητος επιτάφιος κ.α.

Στις προθήκες του Μουσείου φιλοξενούνται χειρόγραφα , καθώς επίσης και παλαίτυπα βιβλία, τα οποία είχαν εκδοθεί στη Βενετία.

Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι :
Χειμερινό ωράριο : Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00
Θερινό ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00 & 15:00-18:00