Παραδοσιακή κατοικία που χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Αποτελείτο από ένα δίχωρο δωμάτιο, ένα μικρότερο δωμάτιο με καμάρα, τον ηλιακό με δύο καμάρες και την αυλή. Στην πορεία η κατοικία αναπαλαιώθηκε και προστέθηκαν δωμάτια, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος.

Τα εκθέματα αποτελούν δωρεά των δημοτών της κοινότητας του Παραλιμνίου και σχετίζονται με την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων της περιόδου 19ου – αρχές 20ου αιώνα. Μέσα από τα εκθέματα , ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μελετήσει και να γνωρίσει τη λαϊκή παράδοση και τον τρόπο ζωής της τότε εποχής. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε πέντε χώρους:

1) Υπόστεγα – Αυλή : Σε αυτούς τους χώρους εκτίθενται τα γεωργικά εργαλεία, ένα πηγάδι, μια μυλόπετρα, σκαφτές βούρνες, χειροκίνητο «αλακάτι» κ.α.

2) Ηλιακός : Εδώ εκτίθενται εργαλεία της υφαντικής τέχνης, καθώς και οικιακά σκεύη.

3) Δίχωρο : Αποτελεί το κυρίως μέρος της κατοικίας. Στο χώρο αυτό συναντάμε έπιπλα (π.χ. κρεβάτι, ερμάρι, σεντούκι),υφαντά και ενδυμασίες της εποχής εκείνης.

4) Μικρό Δωμάτιο : Εδώ συναντάμε τα διάφορα παραδοσιακά κουζινικά σκεύη και ορισμένα σκεύη – εργαλεία, για την παρασκευή του ψωμιού.

5) Νέο Δωμάτιο : Έχει προστεθεί μεταγενέστερα στο παλιό κτίσμα και σε αυτό έχουν τοποθετηθεί παλιά παραδοσιακά και άλλα νεότερα αντικείμενα και διακοσμητικά.

Στο Παραδοσιακό Σπίτι στεγάζεται και ένα μικρό κατάστημα, για την παροχή πληροφοριών και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.