Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες καταδύσεις μπορεί ο κάθε δύτης να πραγματοποιήσει στο ναυάγιο Liberty. Η εύκολη πρόσβαση, τα καθάρια νερά, το ψηλό επίπεδο ορατότητας και οι μεγάλες δυνατότητες για εξερεύνηση τοποθετούν το συγκεκριμένο ναυάγιο ψηλά στη λίστα των επίδοξων δυτών.

Το ναυάγιο Liberty βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Παραλιμνίου απέναντι από την παραλία Βρυσούδια, 650 μέτρα μακριά από την ακτή. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ακόμα και το ναυάγιο Nemessis. Τα δύο ναυάγια βυθίστηκαν από τον Δήμο Παραλιμνίου με σκοπό την κατασκευή τεχνητού υφάλου.

 

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

Το πλοίο Liberty κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1965 και το πρώτο όνομα που του δόθηκε ήταν Σκοπελίτης. Για όλα τα χρόνια της ζωής του χρησιμοποιήθηκε ως φορτηγό μεταφορικό πλοίο. Έχει μήκος 36.60 μέτρα και πλάτος 6.8 μέτρα. Σε κάποια στιγμή της ζωής του, άγνωστη σε εμάς, το πλοίο Σκοπελίτης βρέθηκε να υπηρετεί την κυπριακή θάλασσα και κάπου εκεί πήρε και το όνομα Liberty.

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

To πλοίο κατασχέθηκε κατά τη δεκαετία του 2000 από την αρχή λιμένων και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πώλησή του. Το πλοίο αγοράστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2008 από τον Δήμο Παραλιμνίου με σκοπό τη βύθισή του και τη δημιουργία τεχνητού υφάλου. Τελικά, το πλοίο θα φτάσει στις θάλασσες του Πρωταρά με επεισοδιακό τρόπο. Στις 5 Μαΐου 2009, μετά από θαλασσοταραχή, βυθίστηκε μέσα στο λιμάνι Λεμεσού. Μετά από προσπάθειες της Αρχής Λιμένων, έγινε κατορθωτό να ανελκυστεί στις 17 Μαΐου και πέντε μέρες μετά ξεκίνησε η ρυμούλκησή του προς τον τελικό του προορισμό. Μετά από 13 ώρες, το σκάφος έφτασε στις θάλασσες του Πρωταρά και αγκυροβόλησε. Το πλοίο, ταλαιπωρημένο και μπάζοντας νερά, θα βυθιστεί στο συγκεκριμένο σημείο λίγες ώρες μετά, στις 22 Μαΐου η ώρα 9:30 το βράδυ.

 

 

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

Η πρόσβαση στο καταδυτικό σημείο γίνεται μέσω σκάφους από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου ή το λιμανάκι της Αγίας Τριάδας με χρόνο άφιξης μόνο 10 λεπτά. Το πλοίο βρίσκεται κοντά από το ναυάγιο Nemessis το οποίο μπορεί να διαβεί ο επισκέπτης πραγματοποιώντας συνδυασμό 2 καταδύσεων αφήνοντας την κατάδυση στο Nemesis να είναι η επαναληπτική μιας και το Liberty βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος (28 μέτρα). Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τους επίδοξους δύτες να τους συντροφεύσουν δελφίνια κατά τον χρόνο αναμονής στο σκάφος ενδιάμεσα των 2 καταδύσεων ή κατά την διάρκεια της κατάδυσης (τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μας).

 

 

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

Το σκάφος βρίσκεται σε βάθος 28 μέτρων και ο πυθμένας αποτελείται από χρυσή αμμουδιά. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, η ορατότητα είναι εξαιρετική και φτάνει μέχρι και τα 35 μέτρα. Σημαδούρα υπάρχει δεμένη στο καταδυτικό σημείο διευκολύνοντας την κατάδυση και ανάδυσή σας. Μπορεί κάποιος να μπει στους εσωτερικούς χώρους του ναυαγίου και με τη βοήθεια του φακού του να εξερευνήσει βρίσκοντας τους πάγκους εργασίας των ναυτικών με ορισμένα από τα εργαλεία τους να παραμένουν ακόμα στον χώρο. Μπορεί κάποιος ακόμα να ψάξει βρει τον σταυρό και το άγαλμα της Παναγιάς που τοποθετήθηκε κάπου κοντά στα 2 ναυάγια και άλλα πολλά.

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

Ο καταδυτικός προορισμός με το Ναυάγιο Liberty στο Παραλίμνι στρέφει τα βλέμματα όλων όσων διψούν για εξερεύνηση, πάνω του.