Στο κέντρο της κοινότητας Παραλιμνίου, στην πλατεία Μητροπόλεως- Αγίου Γεωργίου υπάρχει ο ανδριάντας του ήρωα Τάσου Μάρκου, που συνοδεύεται από πλούσιο ιστορικό υλικό.
Ο Τάσος Μάρκου γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 18 Σεπτεμβρίου 1936. Γονείς ο Μελής Μάρκου και η Μαρία Ξιούρου. Με την οικογένεια του θα μετακομίσει στην Αμμόχωστο, όπου εκεί θα φοιτήσει στο δημοτικό σχολείο και θα φτάσει μέχρι και το Γυμνάσιο. Συμμετείχε στην αθλητική ομάδα του Γυμνασίου Αμμοχώστου, όπου και διακρίθηκε στους Ε’ Παγκύπριους Μαθητικούς Αγώνες στους οποίους κέρδισε το χρυσό και αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό και τη σφαιροβολία αντίστοιχα. Ως επιβράβευση των επιτυχιών του ο καθηγητικός σύλλογος του σχολείου του απένειμε το βραβείο «Κυριακίδιο» για τη χρονιά 1953-54.
Το 1955 θα ενταχθεί στην οργάνωση της ΕΟΚΑ, λαμβάνοντας μέρος σε επικίνδυνες αποστολές. Έπειτα από ενέδρα σε δυο Άγγλους αξιωματικούς καταδιώκεται από τους κατακτητές. Τότε θα φυγαδευτεί στην Αθήνα όπου και θα εγγραφεί στη σχολή Ευελπίδων. Θα επιστρέψει στην Κύπρο για να συνεχίσει τον αγώνα και μόνο με το τέλος του θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Το 1961 θα ενταχθεί στο νεοσύστατο κυπριακό στρατό και θα λάβει το βαθμό του λοχαγού. Τον Μάη του ’63 θα τελέσει το γάμο του με τη Μαίρη Ντελυφέρ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά , την Άντρη και τον Πάρη.
Η τουρκική εισβολή του ’74 βρίσκει τον Τάσο Μάρκου διοικητή τάγματος , στην πρώτη γραμμή, στον Πενταδάχτυλο, όπου μάχεται για την απόκρουση των εχθρικών δυνάμεων. Στις 23 Ιουλίου , μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, του ανατίθεται η συγκρότηση αμυντικής γραμμής στην περιοχή της Κυθρέας. Στις 14 Αυγούστου του ’74 η τραγωδία της Κύπρου άρχισε να συντελείται. Το τάγμα του Τάσου Μάρκου δέχεται ανελέητο βομβαρδισμό από την τουρκική αεροπορία κα η υποστήριξη που είχε ζητήσει από το ΓΕΦΦ δεν θα φτάσει ποτέ. Ο ήρωας ταγματάρχης μαζί με του άνδρες του θα ριχθούν σε μια άνιση μάχη για να αποκρούσουν την προέλαση των Τούρκων, χωρίς όμως να περάσει ούτε μια στιγμή, από το μυαλό του, η ιδέα για να οπισθοχωρήσει. Θα προχωρήσει μέσα στις γραμμές του εχθρού ώσπου και θα χαθούν τα ίχνη του.
Ο Τάσος Μάρκου, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του διακρίθηκε για το ήθος, τη φιλοπατρία, τη λεβεντιά του σώματος και της ψυχής, μέχρι και το τέλος της ζωής του θα παραμείνει πιστός στα ιδεώδη του και στον όρκο του Έλληνα αξιωματικού για την υπεράσπιση της πατρίδας του.
Η πατρίδα εκτιμώντας το μέγεθος του ηρωισμού του και αποδίδοντας σε αυτόν τη αρμόζουσα τιμή προήγαγε τον Τάσο Μάρκου στο βαθμό του Υποστράτηγου την 26η Οκτωβρίου 2002. Παράλληλα ονόμασε ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς με το όνομα του ‘’ Στρατόπεδο Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου’’.