«Τον Άη Γιώρκην να σου τον ‘που πάνω κατεβαίνει, τζαι με τη σέλλαν τη γρουσήν τζαι το γρουσόν αππάριν»
Η «Παθκιά του Άη Γιώρκου» βρίσκεται στο Παραλίμνι σε χωμάτινο δρόμο ενδιάμεσα της πόλης του Παραλιμνίου και του Πρωταρά στη περιοχή Λαξιά, λίγα μέτρα μετά το εξωκλήσι του Αγίου Μάμαντος. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία είναι συνδεδεμένη με επιτόπιους θρύλους και παραδόσεις. Στη περιοχή αυτή φαίνεται σε βράχο μικρό βαθούλωμα το οποίο, σύμφωνα με τη παράδοση, είναι το αποτύπωμα του ποδιού του αλόγου του Αγίου Γεωργίου, όταν αυτός πέρασε από τη περιοχή κυνηγώντας τους Σαρακηνούς.

Ο Άγιος Γεώργιος αποτελεί έναν από δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο και είναι γνωστός και ως Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Τόσο στη Κύπρο όσο και στην Ελλάδα το όνομα Γιώργος είναι αρκετά σύνηθες ενώ εκκλησίες και παρεκκλήσια αφιερωμένες στον Άγιο αυτόν μπορεί κανείς να βρει σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Αν και ο ίδιος ο Άγιος δεν επισκέφτηκε ποτέ τη Κύπρο, λατρεύεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού.
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 μ.Χ. στη Νικομήδεια της Βιθυνίας σε μια πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας. Σε νεαρή ηλικία, ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και εντάχθηκε στον Ρωμαικό στρατό. Παρ’όλα αυτά, το 303 μ.Χ. , όταν ο Διοκλητιανός ξεκίνησε βάναυσους διωγμούς κατά των Χριστιανών, αρνούμενος να εκτελέσει τις διαταγές του, ομολόγησε τη πίστη του. Τότε, ο αυτοκράτορας διέταξε τους στρατιώτες του να υποβάλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί τη πίστη του.

Το μαρτύριο του Αγίου είχε τότε μόλις ξεκινήσει. Αφού τον λόγχισαν, του ξέσχισαν τις σάρκες, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια, στις 23 Απριλίου 303 μ.Χ. τον αποκεφάλισαν στα τείχη της Νικομήδειας. Την ημέρα αυτή σύσσωμος ο Χριστιανικός κόσμος τιμά τη μνήμη του, με εξαίρεση τις ορθόδοξες εκκλησίες, που όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα ή συμπίπτει με αυτό, μεταφέρουν τον εορτασμό για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Συμφώνα με τη παράδοση, κατά τη διάρκεια των Αραβικών επιδρομών, 7ο – 10ο αιώνα μ.Χ. , στόλος Αράβων αγκυροβόλησε κοντά στη περιοχή του Πρωταρά με σκοπό να λεηλατήσει τη περιοχή του Παραλιμνίου. Ο Άγιος, όμως, εισάκουσε τις προσευχές των πιστών και αποφάσισε να μην επιτρέψει τη λεηλασία του χωριού. Εμφανίστηκε τότε έφιππος, ενδιάμεσα του χωριού και των Αράβων, για να αποτρέψει την εκτέλεση των απειλητικών τους προθέσεων. Σύμφωνα με τον θρύλο, η ορμή και η δύναμη του άλογου του Αγίου υπήρξε τόσο ισχυρή που ακουμπώντας τη γη το πέλμα του βυθίστηκε μέσα σε μία πέτρα. Ακούγοντας τον δυνατό θόρυβο αυτό, οι Άραβες τράπηκαν σε φυγή. Από τότε το σημείο με τη παθκιά, πατημασιά, του Αγίου έγινε σημείο προσκυνήματος για τους πιστούς. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια, κτίστηκε από τη μητρόπολη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου μικρό προσκυνητάρι σε αυτό το σημείο.

Επίσης, το 1930 πιστός αποφάσισε να κτίσει εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και ζήτησε την άδεια του χωριού. Οι ιερείς του χωριού, όμως, επεσήμαναν στον πιστό ότι αφού η κεντρική εκκλησία του Παραλιμνίου είναι ήδη αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσει το ξωκλήσι κατά την ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος. Έτσι η εκκλησία αφιερώθηκε στον Άγιο Μάμα.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι σήμερα ο Πολιούχος Άγιος του Δήμου Παραλιμνίου και η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα στις 23 Απριλίου αλλά και στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου. Η μέρα της γιορτής του είναι τοπική αργία και μεγάλη γιορτή για το Παραλίμνι. Οι δύο κύριες εκκλησίες του Παραλιμνίου, στο κέντρο του Δήμου, είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο. Η μία κτίστηκε κατά τον 19ο αιώνα ενώ η δεύτερη κτίστηκε το 1965 σε απόσταση 30 μέτρων από τη πρώτη.