Βραβευμένο με ένα μεγάλο αριθμό διακρίσεων και κατέχοντας από το 2015 μια θέση στη λίστα του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ιαπωνίας με τα 30 ομορφότερα χωριά στην Ευρώπη, τα Πάνω Λεύκαρα αποτελούν αναμφισβήτητα ένα χωριό απαράμιλλης ομορφιάς και γραφικότητας. Αποτελεί ίσως ένα από τα χωριά της Κύπρου που δεν είναι εύκολο να το περιγράψεις και να το χαρακτηρίσεις με λόγια και απλά μπορείς να αφήσεις τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους. Εικόνες που μοιάζουν με ζωγραφικό πίνακα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ακόμη και ο μεγάλος ζωγράφος της αναγέννησης Leonardo Da Vinci, όταν πέρασε από εδώ, μαγεύτηκε από την ομορφιά του τοπίου.

Πάνω Λεύκαρα

Ένα από τα ορεινά χωριά της επαρχίας Λάρνακας, τα Λεύκαρα βρίσκονται σε κομβικό σημείο, καθώς απέχουν 50χλμ από τη Λευκωσία, 40χλμ από τη Λάρνακα και 50χλμ από τη Λεμεσό. Παρόλο που τα Πάνω και τα Κάτω Λεύκαρα αποτελούν δυο εντελώς χωριστά και ανεξάρτητα μεταξύ τους χωριά εντούτοις τα ενώνει μια κοινή και αλληλένδετη πολιτιστική υπόσταση με τα Πάνω Λεύκαρα να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αρκετές είναι οι εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος τους με επικρατέστερη αυτήν που υποστηρίζει ότι προέρχεται από τις λέξεις λευκά όρη, επειδή η περιοχή έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της το λευκό χρώμα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων.

Πάνω Λεύκαρα

Μια βόλτα στα σοκάκια των Πάνω Λευκάρων επιβεβαιώνει την προέλευση του ονόματος τους. Τα λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια φέρουν το ίδιο λευκό χρώμα του πετρώματος της περιοχής και είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον. Αξίζει να χαθείτε στα στενά δαιδαλώδη σοκάκια και τις γειτονιές του χωριού, που αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο . Σπίτια κτισμένα με μια μοναδική στην Κύπρο παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μικρά εκκλησάκια να χάνονται ανάμεσα στα σπίτια, μαγαζάκια με πλούσια λευκαρίτικα κεντήματα και μικρά αριστουργήματα αργυροχοΐας , γυναίκες διαφόρων ηλικιών να κάθονται στις αυλές των σπιτιών τους κεντώντας ή απλά χαζεύοντας τους περαστικούς συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό βγαλμένο από αλλοτινές εποχές.

Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία του λευκαρίτικου κεντήματος και της αργυροχοΐας μπορούν να επισκεφτούν το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Πάτσαλου). Άλλωστε οι δυο αυτές τέχνες της κεντητικής και της αργυροχοΐας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία και την κοινωνία των Λευκάρων. Το λευκαρίτικο κέντημα , μοναδικό και αναντικατάστατο στο είδος του, θεωρείται βενετικής προέλευσης αποτέλεσμα της κυριαρχίας των Βενετών στην Κύπρο (1191 μ.Χ.), ενώ τα χειροποίητα χρυσά και ασημένια αντικείμενα των Λευκάρων, που διακρίνονται για την κομψότητα και τη λεπτότητα στη τεχνική τους είναι περιζήτητα τόσο από τους Κύπριους όσο και από τους ξένους επισκέπτες. Γνωρίζοντας την αξία των λαϊκών αυτών τεχνών έχει δημιουργηθεί Κέντρο Χειροτεχνίας με στόχο τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη συνέχιση της λευκαρίτικης παράδοσης.

Πάνω Λεύκαρα

Μεταξύ των σημαντικών αξιοθέατων είναι η παλιά βρύση στο νότιο χαμηλότερο σημείο του χωριού, εδώ όπου αποτέλεσε τον πυρήνα του πρώτου οικισμού, αλλά και το πλήθος των εξωκλησιών που βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο των Πάνω Λευκάρων. Από αυτά ξεχωρίζουν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ , κοντά στην κοινότητα στο δρόμο προς τη Βαβατσινιά, έξοχο δείγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγία της Λειβαδιώτισσας που προσφέρει μια πανοραμική θεά προς την κοιλάδα του ποταμού Σιρκάτη, το εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος νοτιοδυτικά της κοινότητας, του Αγίου Θωμά και της Αγίας Μαρίνας στην περιοχή Παμπουλάτσια. Αυτές οι εκκλησίες είναι κτίσματα του 12ου μέχρι και του 15ου αιώνα και είναι πολύ καλά διατηρημένες. Το μεγαλύτερο παρεκκλήσι των Πάνω Λευκάρων αποτελεί αυτό των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Νεοφύτου, κτίσμα της δεκαετίας του ’50. Ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος αποτελεί Κύπριο άγιο και την καταγωγή του διεκδικούν τόσο η κοινότητα των Λευκάρων όσο και του Κάτω Δρυ.

Πάνω Λεύκαρα

Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται η κύρια εκκλησία της κοινότητας αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Αποτελεί ένα εκκλησιαστικό μνημείο του 14ου αιώνα, όπου φυλάσσεται κειμήλιο του Τιμίου Σταυρού, στο κέντρο του οποίου σύμφωνα με την παράδοση βρίσκεται κομμάτι του Τιμίου Ξύλου. Μέσα στα δρομάκια και στον πυκνό οικιστικό ιστό των Πάνω Λευκάρων συναντάται ένας μεγάλος αριθμός από μικρά εκκλησάκια κτισμένα σύμφωνα με τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της κοινότητας. Μερικά από αυτά είναι του Αγίου Μάμα, του Αγίου Δημητρίου, των Αγίων Αναργύρων, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ξενοφώντα, της Παναγίας της Ομορφιάς.

Πάνω Λεύκαρα

Τέλος για τους λάτρεις της φύσης τα Λεύκαρα προσφέρουν αρκετές περιπατητικές διαδρομές δίνοντας τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια χλωρίδα της περιοχής, στην οποία απαντώνται ένας μεγάλος αριθμός ενδημικών και αυτοφυών φυτών. Τα περισσότερα από τα μονοπάτια της φύσης προσφέρουν πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις και περνούν από σημαντικά σημεία με αξιοθέατα, κυρίως εξωκλήσια.

Πάνω Λεύκαρα

Τα Πάνω Λεύκαρα αποτελούν ένα ολόχρονο προορισμό με το μήνα Αύγουστο να αποτελεί μια καλή επιλογή για να τα επισκεφτείτε, καθώς πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Λευκάρων που περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα με μουσική, χορό, θέατρο και εκθέσεις χειροτεχνίας. Δοκιμάστε τον παραδοσιακό λευκαρίτικο τταβά σε μια από τις ταβέρνες του χωριού, απολαύστε ένα από τα παραδοσιακά ροφήματα και γλυκά σε μια από τις καλόγουστες καφετέριες, χαθείτε μέσα στα γραφικά σοκάκια, χαζέψτε τα όμορφα παραδοσιακά κτίρια, μιλήστε με τους ντόπιους. Με λίγα λόγια αφεθείτε στη μαγεία των Λευκάρων!

Πάνω Λεύκαρα