Η παλαιά εκκλησία της Παναγία της Ιαματικής βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της κοινότητας Αρακαπά. Αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο οικοδόμημα ενός μοναστηριού που βρισκόταν στο χωριό. Σύμφωνα με την παράδοση όταν ένας κάτοικος της περιοχής με το όνομα Αροκοπάς βρήκε αγίασμα της Παναγίας αποφάσισε στο συγκεκριμένο σημείο να κτίσει προς τιμή της ένα μοναστήρι. Γύρω από το μοναστήρι ξεκίνησαν να κτίζονται σπίτια και έτσι δημιουργήθηκε ο οικισμός που πήρε το όνομα του από τον πρώτο κάτοικο της περιοχής. Σήμερα στο σημείο όπου βρίσκεται η εκκλησία έχει δημιουργηθεί το κοιμητήριο του χωριού.
Ο ναός είναι τρίκλιτος με ξύλινη στέγη. Από τον αρχικό ναό σώζονται ελάχιστα στοιχεία, καθώς στη διάρκεια των αιώνων δέχτηκε αρκετές ανακατασκευές. Οι σημερινοί τοίχοι και η αψίδα σύμφωνα με σχετική επιγραφή κτίστηκαν το 1727. Οι τοίχοι του ναού είναι κτισμένοι με ακανόνιστες πέτρες και γύψο και μόνο το περιθύρωμα της δυτικής θύρας είναι κατασκευασμένο από πελεκητό πωρόλιθο. Από πελεκητούς πωρόλιθους είναι κατασκευασμένοι και οι πεσσοί, οι κολόνες και τα τόξα της εσωτερικής τοξοστοιχίας. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται σπαράγματα αξιόλογων τοιχογραφιών του 16ου αιώνα, κάποιες από τις οποίες είναι επηρεασμένες από την ιταλική τέχνη, όπως οι μορφές των αγγέλων και των πλαισίων που τις περιβάλλουν, που βρίσκονται στη βόρεια τοξοστοιχία.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο νέος Ιερός Ναός της Παναγίας της Ιαματικής που αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας. Οι δυο ναοί εορτάζουν κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα γεννήσεως της Παναγίας. Η Παναγία φέρει το προσωνύμιο «Ιαματική» καθώς ιαίνει, θεραπεύει τους πιστούς από τις διάφορες αρρώστιες κυρίως από τις ακατάσχετες αιμορραγίες.