Στο κέντρο της κοινότητας του Λυθροδόντα βρίσκεται η παλαιά εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, η οποία αποτέλεσε στο παρελθόν την κύρια εκκλησία του χωριού. Η εκκλησία κτίστηκε στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης μικρότερης εκκλησίας, επίσης αφιερωμένης στον Άγιο Θεράποντα. Στο σημείο όπου βρίσκεται κτισμένη η εκκλησία είχαν βρεθεί με θαυμαστό τρόπο ο τάφος και τα ιερά λείψανα του Αγίου Θεράποντα, ο οποίος αποτέλεσε ένα από τους τριακόσιους Αλαμάνους που είχαν φτάσει στο νησί από την Παλαιστίνη, κατά τους διωγμούς των χριστιανών από τους μουσουλμάνους Άραβες. Ο όσιος Θεράποντας επέλεξε ένα σπήλαιο στην περιοχή του Λυθροδόντα, όπου έζησε και ασκήτεψε ως το τέλος της ζωής του. Σήμερα δίπλα από την εκκλησία σώζεται το σπήλαιο και το αγίασμα του αγίου, ενώ στο νέο ναό σώζεται μικρό τεμάχιο του μετώπου του Αγίου, το οποίο φυλάσσεται σε αργυρόχρυση θήκη και λιτανεύεται την ημέρα της εορτής.

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε βυζαντινό ρυθμό με χαρακτηριστικά όμως και της φράγκικης αρχιτεκτονικής, όπως η απλοποιημένης μορφής οξυκόρυφες καμάρες και τα σταυροθόλια. Η τοιχοποιία του ναού είναι κτισμένη από τοπικούς ακατέργαστους λίθους.

Την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστοί, κυρίως την ημέρα της εορτής του στις 30 Οκτωβρίου, καθώς ο Άγιος θεωρείται θαυματουργός. Ένας μεγαλύτερος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Θεράποντα κτίστηκε μεταγενέστερα στην κοινότητα του Λυθροδόντα για να καλύψει τις αυξανόμενες πληθυσμιακές ανάγκες του χωριού.