Ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου του Αλαμάνου, κτίστηκε το 1901 στα κατάλοιπα δυο παλαιότερων εκκλησιών, μιας ομώνυμης εκκλησίας κτίσμα του 11ου με 12ου αιώνα και μιας αφιερωμένης στους Αγίους Αναργύρους κτίσμα των τελών του 18ου αιώνα. Τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπή ιερού ναού έγιναν το 1935 από τον Αρχιεπίσκοπο Λεόντιο. Στην αρχική εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο τον Αλαμάνο υπήρχε άμεση πρόσβαση στον τάφο του Αγίου και στο θεραπευτικό αγίασμα που ανάβλυζε από αυτόν. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που δίνονται από τον χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, ένας ηγεμόνας του νησιού την εποχή εκείνη, που υπέφερε από δυο αρρώστιες, λούστηκε με το αγίασμα και έγινε εντελώς καλά. Τότε ο ηγεμόνας πήρε την απόφαση και έκτισε την αρχική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο τον Αλαμάνο. Στο σημερινό ναό δεν υπάρχει πρόσβαση στον τάφο του Αγίου, ο οποίος βρίσκεται στο δεξιό μέρος του Αγίου Βήματος και μέρος των λειψάνων του φυλάσσονται σε ειδική θήκη πάνω στην Αγία Τράπεζα.

Ο ναός είναι κτισμένος σε ρυθμό βασιλικής με γοτθικά όμως μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως τα οξυκόρυφα τόξα, τα σταυροθόλια, τα μεγάλων διαστάσεων παράθυρα, τα κατασκευασμένα από πωρόλιθο περιθυρώματα και πλαίσια παραθύρων, το ψηλό και επιβλητικό καμπαναριό.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Αλαμάνος είχε έρθει στην Κύπρο για να ασκητέψει μαζί με άλλους τριακόσιους προσκυνητές. Εγκαταστάθηκε λοιπόν σε μια σπηλιά, σε μια περιοχή ανάμεσα στα χωριά της Ορμήδειας και της Άχνας, όπου και ζούσε μαζί με τρεις άλλους συντρόφους του, μια ζωή άγια και πνευματική, για να μαρτυρήσει τον 3ο με 4ο αιώνα μ.Χ., όταν κυβερνήτης στο νησί υπήρξε ο διώκτης των χριστιανών, ο Σαβίνος. Τα λείψανα του τα περισυνέλεξαν ευλαβείς χριστιανοί για να τα θάψουν στην Ορμήδεια, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται κτισμένος ο μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στο όνομά του.

Η μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου του Αλαμάνου εορτάζεται την 1η Ιουλίου, την ίδια ημέρα που εορτάζεται και η μνήμη των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού.