Ένα από τα έργα του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» υπήρξε και η δημιουργία του Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στους κήπους του εργοστασίου της Garlsberg , λίγο έξω από τη Λευκωσία.
Το Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1996, έχει ως κυριότερο στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη χλωρίδα , την πανίδα και τη γεωλογία της Κύπρου. Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει περίπου 2500 εκθέματα, με το μεγαλύτερο της μέρος να αποτελείται από ταριχευμένα θηλαστικά, πτηνά, ψάρια, ερπετά, έντομα, καθώς και πετρώματα, όστρακα, ορυκτά, ημιπολύτιμους λίθους κ.α.
Η πρώτη αίθουσα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ιζηματογενή και ηφαιστιογενή πετρώματα και ορυκτά της Κύπρου, τα οποία συναντώνται σε περιοχές του Τροόδους, της Μεσαορίας και της οροσειράς του Πενταδαχτύλου.
Η δεύτερη αίθουσα αναφέρεται στη ζωή στο βυθό και συγκεκριμένα στη χλωρίδα και την πανίδα της Μεσογείου θάλασσας. Εδώ φιλοξενούνται ταριχευμένα ψάρια, κοχύλια, οστρακοειδή, κοράλλια κ.α. Παράλληλα γίνεται αναφορά στη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί τον τελευταίο αιώνα στο οικοσύστημα της Μεσογείου, εξαιτίας της βιομηχανικής και τουριστικής ανάπτυξης και τονίζεται η ανάγκη για προστασία της. Στην ίδια αίθουσα υπάρχει και το τμήμα Παλαιοντολογίας, όπου ασχολείται με τον οργανικό κόσμο των προηγούμενων γεωλογικών εποχών, μελετώντας απολιθώματα φυτών και ζώων. Αξιοπρόσεκτα αποτελούν τα απολιθώματα νάνων ιπποπόταμων, ελεφάντων και άλλων θηλαστικών.
Στην τρίτη αίθουσα συναντάμε δυο από τους σημαντικότερους βιότοπους του νησιού, αυτούς του Δάσους της Πάφου και της Αλυκής της Λάρνακας. Το Δάσος της Πάφου αποτελεί το μεγαλύτερο και πλουσιότερο δάσος της Κύπρου όπως και τη μοναδική περιοχή που φιλοξενεί το κυπριακό αγρινό. Η Αλυκή της Λάρνακας αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης για τα υδρόβια πτηνά.
Η τέταρτη αίθουσα χωρίζεται σε διάφορες ενότητες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει τα διάφορα είδη του ζωικού βασιλείου της Κύπρου, τις συνήθειες τους, την ανατομία τους κ.α.
Επίσης υπάρχει ειδική αίθουσα με συλλογές από έντομα που συναντώνται σε μεγάλους αριθμούς στην Κύπρο. Άλλωστε και τα έντομα διαδραματίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα ενός τόπου.
Κάτι άλλο που εντυπωσιάζει είναι η αναπαράσταση της Κυπριακής Αγροτικής Αυλής με όλα τα κατοικίδια που μπορούσε να δει κανείς παλαιότερα στις κυπριακές αυλές. Ήδη, σύμφωνα με ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, από τα προϊστορικά χρόνια οι κάτοικοι της Κύπρου εξημέρωναν ζώα, όπως πρόβατα, κατσίκες, γαϊδούρια κ.α.
Τέλος στο Μουσείο φιλοξενείται ένας καρχαρίας τριών μέτρων της οικογένειας «Hexanchus griseus», γνωστοί στην καθομιλουμένη ως «Παμπακάς» ή «Βαμβακάς», που ξεχωρίζει για τα πρωτόγονα χαρακτηριστικά του .
Στον κήπο του εργοστασίου μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα ομοιώματα δεινοσαύρων δημιουργίες του Γιώργου Φλωρίδη, τα οποία εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους.
Μια επίσκεψη στο Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει και να μελετήσει το οικοσύστημα του νησιού αλλά παράλληλα να εμβαθύνει και να καλλιεργήσει την περιβαλλοντική συνείδησή του.
Η είσοδος του Μουσείου είναι ελεύθερη και λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.