Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, στην επαρχία Πάφου βρίσκεται το χωριό Νέα Δήμματα. Μέσα σε ένα άγριο θαμνώδες περιβάλλον, σε ένα ύψωμα με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα βρίσκεται το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία. Πρόκειται για ένα λιτό μονόχωρο αλλά συνάμα όμορφο εκκλησάκι, το οποίο κτίστηκε το 1984.

Στον περίβολο του βρίσκονται ξύλινα παγκάκια, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αγναντέψει το υπέροχο σκηνικό που απλώνεται μπροστά του.

Ο Προφήτης Ηλίας, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 20 Ιουλίου, έζησε κατά τον 9ο αιώνα π.Χ. και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη χορεία των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν γνωστός για το προφητικό του χάρισμα, ενώ αξιώθηκε από το Θεό να κάνει πολλά θαυμαστά σημεία, όπως να διασχίσει τον Ιορδάνη ποταμό χωρίς να βραχεί, να έλθει φωτιά από τον ουρανό στο σημείο όπου προσευχόταν κ.α. Το σπουδαιότερο από όλα, όπως παρουσιάζεται από τους Ευαγγελιστές, ήταν η παρουσία του μαζί με τον προφήτη Ησαΐα κατά τη Μεταμόρφωση του Κυρίου. Ο Προφήτης Ηλίας αντί να πεθάνει ανελήφθη με άρμα πυρός στον ουρανό. Για το λόγο αυτό άλλωστε η Ορθόδοξη εκκλησία ανεγείρει ναούς στο όνομά του, συνήθως σε υψώματα βουνοκορφών.