Ένα μουσείο μνήμης και αγωνιστικότητας, σημείο αναφοράς του ηρωικού Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959. 

Το Μουσείο Αγώνος ιδρύθηκε δύο χρόνια μετά τη λήξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) 1955-59, με απόφαση της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης. Η απόφαση αυτή στόχευε πρωτίστως στη διάδοση της μνήμης του Απελευθερωτικού Αγώνα, γι’ αυτό και έλαβε μορφή αρχειακή.

 

 

Παράλληλα στόχευε και στην απονομή φόρου τιμής στους πεσόντες και στη συγκέντρωση υλικού για τον ερευνητή και ιστορικό του μέλλοντος. Σε αυτό το μουσείο μπορείτε να μάθετε όλη την ιστορία του αγώνα των μελών της ΕΟΚΑ και τον αγώνα τους ενάντια στου Βρετανούς, βλέποντας αντικείμενα και αναμνηστικά, ακόμα και όπλα ή βόμβες. Το μουσείο καταγράφει επίσης την αντίδραση των Βρετανών μετά τη σύλληψη μελών της ΕΟΚΑ στις φυλακές το 1956.

 

 

Το Μουσείο αφηγείται και ζωντανεύει με παραστατικό τρόπο τον Αγώνα της ΕΟΚΑ. Ουσιαστικός εκφραστής αυτής της ζωντανής αφήγησης είναι η αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων μέσα από τις φωτογραφίες που εικονίζουν τις μάχες με τους Άγγλους, τους αγωνιστές και όλους σχεδόν τους συλληφθέντες, που εκτίθενται, σε συνδυασμό με τα κείμενα που παρατίθενται, είτε αυτά αποτελούν φυλλάδια, εντολές, διαταγές και οδηγίες της Οργάνωσης, είτε σχετίζονται με την καταγραφή προσωπικών βιωμάτων, εθνικών ανησυχιών ή ιδεολογικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Το νέο Μουσείο, όπως έχει διαμορφωθεί, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό-επιστημονικό αρχείο, το οποίο, με τη νέα τεχνολογία και τα πολυμέσα που έχουν ενταχθεί στη δύναμή του, καθίσταται κέντρο έρευνας και άντλησης πληροφοριών. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του, γίνονται, επίσης προβολές ταινιών που αναφέρονται στην ιστορική πορεία της Κύπρου, με ιδιαίτερη αναφορά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ.

 Άλλο να ακούς και να διαβάζεις και άλλο να βιώνεις τα τραγικά ιστορικά γεγονότα μέσα από το αρχείο του μουσείου. Κάθε Έλληνας πρέπει και αξίζει να περιδιαβεί από αυτό το μουσείο που περιγράφει τον αγνό και ενθουσιώδη αγώνα όλων εκείνων τον νέων Ελληνοκυπρίων για να διώξουν ηρωικώς αγωνιζόμενοι τους Άγγλους γράφοντας με τη θυσία τους, τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας.

Μπορεί κανείς να επισκεφτεί το μουσείο Δευτέρα-Παρασκευή από τις 08:00 μέχρι τις 14:30 Πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις για ομάδες επισκεπτών, κατόπιν τηλεφωνικής διευθέτησης.