Το μονοπάτι ξεκινά απέναντι από τον εκδρομικό χώρος της Ξυσταρούδας (δρόμος Πεδουλά – Κύκκου) και φτάνει μέχρι και το εκκλησάκι της Βασιλικής (Αγίου Βασιλείου). Έχει μήκος 5,3 χλμ και αποτελεί ένα γραμμικό μονοπάτι μέτριας δυσκολίας με την διαδρομή σε κάποια σημεία να είναι ανηφορική ή κατηφορική. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα όμορφο μονοπάτι με αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα περνά από το σημείο που αναβλύζει το Αγίασμα της Παναγίας του Κύκκου και αποτελεί σημείο προσκυνήματος για τους επισκέπτες, για να καταλήξει στο εκκλησάκι της Βασιλικής, ένα εξωκλήσι που φέρει αγιογραφίες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος από όπου περνά το μονοπάτι αποτελούν οι δυο χείμαρροι, το Αργάκι της Σκασμένης και το Αργάκι του Πύργου, καθώς και τα δυο καμίνια παραγωγής πίσσας που αφθονούσαν κατά τον 19ο αιώνα. Ο περιπατητής μπορεί να συνεχίσει την πορεία του μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς το Μοναστήρι του Κύκκου.

Η περιοχή από όπου περνά το μονοπάτι είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Η βλάστηση στην αρχή της διαδρομής αποτελείται από λατζιές και πευκόδασος , ενώ αργότερα το σκηνικό αλλάζει με την επιβλητική παρουσία των πλατάνων, των κισσών,των δαφνών, των αιωνόβιων λατζιών κ.α. Μάλιστα η περιοχή Αγίασμα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Εδώ συναντώνται και πουλιά, όπως περδίκια, κίσσες, φάσσες, ενώ εάν είστε τυχεροί δεν αποκλείεται να δείτε και αγρινά.

Το συγκεκριμένο μονοπάτι σίγουρα προσφέρει διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες ανά εποχή, με ιδανικότερες όμως εποχές για να το εξερευνήσετε να αποτελούν το φθινόπωρο και η άνοιξη.