Το εξωκλήσι του Αγίου Μερκούριου στη Λυσό αποτελεί τη μοναδική εκκλησία αφιερωμένη στο συγκεκριμένο άγιο. Είναι ένα μικρό ξυλοστεγές πετρόκτιστο εκκλησάκι «πνιγμένο» μέσα στο πράσινο του δάσους του Σταυρού της Ψώκας. Το εσωτερικό του ναού αποτελείται από ένα λιτό ξύλινο εικονοστάσι που φέρει τις εικόνες της Παναγίας, του Χριστού και άλλων αγίων.

Το εκκλησάκι κτίστηκε από δύο κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, ενώ μάζευαν μανιτάρια, βρήκαν τυχαία τα χαλάσματα της εκκλησίας, αφιερωμένης στον Άγιο Μερκούριο. Τότε αποφάσισαν να κτίσουν στα κατάλοιπα της παλαιάς εκκλησίας μια νέα εκκλησία. Η παλαιότερη εκκλησία του Αγίου Μερκούριου αποτελούσε πιθανότατα τον κύριο ναό ενός οικισμού που υπήρχε στην περιοχή από την εποχή των Βυζαντινών μέχρι και τη δεκαετία του ’50. Μεταξύ της περιόδου 1948-1950 η τότε κυβέρνηση αποφάσισε τη μετακίνηση των κατοίκων του χωριού προς άλλα χωριά της Πάφου με τη δικαιολογία ότι βρισκόταν στο μέσο δασικής γης, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.

Παρόλη την απλότητα του οικοδομήματος, εντούτοις σε κερδίζει η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, καθώς είναι σαν να βρίσκεσαι στη μέση του πουθενά ,όπου η μόνη επικοινωνία που μπορείς να έχεις είναι με τη φύση και το Θεό.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο εκδρομικός χώρος «Άγιος Μερκούριος», ένας καταπράσινος χώρος που διαθέτει όλες τις ανέσεις ενός καλά οργανωμένου εκδρομικού χώρου.

Η μνήμη του Αγίου Μερκούριου τιμάται στις 25 Νοεμβρίου. Ο Άγιος Μερκούριος υπήρξε αξιωματικός του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη και, έπειτα από πολλά βασανιστήρια, θανατώθηκε επειδή δεν αρνήθηκε τη χριστιανική πίστη.