Μια ιδιαίτερης αρχαιολογικής και θρησκευτικής αξίας εκκλησία βρίσκεται στον Λουβαρά, ένα γραφικό χωριό που εντοπίζεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς του Τροόδους, σε απόσταση 27 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού.

Πρόκειται για μια μικρή διαστάσεων εκκλησία που ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου ξυλόστεγου καμαροσκέπαστου ναού. Η εκκλησία αρχικά δεν είχε νάρθηκα, για να προστεθεί μεταγενέστερα, ενώ έχει δυο εισόδους μια στη νότια και μια στη δυτική πλευρά. Η εκκλησία, η οποία είναι αφιερωμένη στον άγιο Μάμα, οικοδομήθηκε το 1455, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που βρίσκεται πάνω από τη δυτική είσοδο. Ο ναός κτίστηκε από τον πρωτοϊερέα Κωνσταντίνο και αγιογραφήθηκε με δαπάνες του Ιωάννη Κρομμύδου και του Γεώργιου Πελεκάνου, προύχοντες του χωριού, μετά των συζύγων τους Ειρήνης και Ελένης. Μάλιστα τα δυο ζευγάρια των δωρητών εικονίζονται σε στάση δέησης εκατέρωθεν της επιγραφής. Ως αγιογράφος του ναού παρουσιάζεται ο Φίλιππος Γουλ, ο οποίος είχε αγιογραφήσει και την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Πλατανιστάσα.

Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι κατάγραφο. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται γύρω στο 1495. Δυστυχώς κάποιες από αυτές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Ένας μεγάλος αριθμός τοιχογραφιών παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, κάτι που προκύπτει από τις μικρές διαστάσεις του ναού. Οι τοίχοι του ναού είναι διαιρεμένοι σε ζώνες. Οι δυο ανώτερες αποτελούνται από πολυπρόσωπες σκηνές περιορισμένης έκτασης, ενώ στην κάτω ζώνη απεικονίζονται όρθιες μορφές αγίων σε φυσικό μέγεθος. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας απεικονίζεται η Παναγία στον τύπο της Βλαχερνίτισσας. Στην τέχνη του αγιογράφου διακρίνονται επιρροές από τη δυτική τέχνη. Φαίνεται πως κατόρθωσε να αποδώσει με καλύτερο και πιο ρεαλιστικό τρόπο τις όρθιες μορφές των αγίων, παρά τις μικρές αγιογραφίες, με σκηνές από την ζωή του Χριστού, στις οποίες δεν αποδίδονται σωστές αναλογίες.

Η εκκλησία βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Εορτάζει κάθε χρόνο στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα που τιμάται η μνήμη  του Αγίου Μάμα.