Το κατεχόμενο σήμερα χωριό Λιβερά βρίσκεται 35 χλμ δυτικά της πόλης της Κερύνειας και είναι κτισμένο στη χερσόνησο του Κορμακίτη. Το χωριό σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα υφίστατο από τη Ρωμαϊκή – Πρωτοβυζαντινή περίοδο.

Η ιστορία των Λιβερών φαίνεται να συνδέεται και με τη δεύτερη αποστολική περιοδεία στην Κύπρο του αποστόλου Βαρνάβα και του ευαγγελιστή Μάρκου. Στις απόκρυφες πράξεις του Αποστόλου Βαρνάβα αναφέρεται πως οι δυο απόστολοι έφτασαν στην Κύπρο και αποβιβάστηκαν στο χωριό που λέγεται «Κρομμυακίτης», όπου και συναντήθηκαν και φιλοξενήθηκαν από δυο ιερόδουλους (=υπηρέτες σε κάποιο ιερό), τον Αρίστωνα και τον Τίμωνα. Μάλιστα οι δυο ιερόδουλοι στην πορεία προσηλυτίστηκαν στο χριστιανισμό. Η περιοχή αυτή του «Κρομμυακίτη» πιστεύεται ότι αναφέρεται στον Κορμακίτη και η άποψη αυτή ενισχύεται από την εύρεση στην περιοχή ερειπίων από ένα αρχαίο οικισμό και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Ασφαλώς τα απόκρυφα βιβλία δεν γίνονται αποδεκτά από την επίσημη εκκλησία, καθώς τα κείμενα αυτά θεωρούνται πως έχουν συνταχθεί κατ’ απομίμηση των κανονικών βιβλίων της Αγίας Γραφής και έχουν αποκλειστεί από τους κανόνες τους.

Σύμφωνα επίσης με μια τοπική παράδοση, ο απόστολος Βαρνάβας και ο ευαγγελιστής Μάρκος ,στη διάρκεια της περιοδεία τους στην περιοχή, θέλοντας να δροσιστούν και να ξεκουραστούν χρησιμοποίησαν μια πηγή που βρισκόταν στο χωριό του Λιβερά. Σήμερα παραθαλάσσια του χωριού σώζονται δυο πετρώματα σε σχήμα βούρνας, ενώ η περιοχή φέρει την ονομασία «Βούρνες των Αποστόλων».