Η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη του Παγκυπρίου Γυμνασίου άρχισε τη λειτουργία της το 1812, την ίδια χρονιά που ξεκίνησε τη λειτουργία της και η Ελληνική Σχολή, μεταγενέστερα Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ο ιδρυτής της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης, όπως άλλωστε και της Ελληνικής Σχολής, υπήρξε ο εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο οποίος είχε φροντίσει να εμπλουτίσει τη μικρή τότε βιβλιοθήκη με θεολογικά βιβλία, εκδόσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και χειρόγραφα. Η βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτιζόταν με αξιόλογα βιβλία, προερχόμενα κυρίως από δωρεές.

Το πολύτιμο υλικό της πρώτης αυτής βιβλιοθήκης καταστράφηκε ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1920, που είχε καταστρέψει και το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το 1927 ιδρύθηκε νέα βιβλιοθήκη, η οποία εμπλουτιζόταν διαρκώς με συνδρομές των μαθητών και δωρεές των πολιτών. Σταθμό στην κτιριακή εξέλιξη της βιβλιοθήκης αποτέλεσε η μεγάλη χρηματική συνεισφορά του Δημοσθένη Σεβέρη, ο οποίος υπήρξε απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου, για την ίδρυση ξεχωριστού κτιρίου όπου θα στεγαζόταν η Βιβλιοθήκη. Η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη αποτέλεσε ένα σύγχρονο κτιριακό οικοδόμημα που περιλάμβανε μεγάλο αναγνωστήριο, γραφεία, αποθήκες και μουσεία. Σταδιακά η βιβλιοθήκη εμπλουτιζόταν με νέα βιβλία ώστε να καταστεί μία από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες της Κύπρου προσφέροντας τις υπηρεσίες της τόσο στους μαθητές της όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη αποτέλεσε σύμβολο αντίστασης ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία. Ήταν 26 Ιανουαρίου του 1956 όταν μαθητές του Παγκύπριου Γυμνασίου, με αφορμή τη σύλληψη μαθητών από προηγούμενα επεισόδια, ανέβηκαν στην ταράτσα της βιβλιοθήκης και με ό,τι μέσο διέθεταν έδωσαν τη μάχη τους με τους Βρετανούς στρατιώτες. Η αποικιακή κυβέρνηση τότε πήρε αυστηρά μέτρα εναντίον του σχολείου διαγράφοντας το από το Μητρώο των Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να αναβιώσει το «κρυφό σχολειό».

Σήμερα η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων κυρίως φιλολογικού και ιστορικού περιεχομένου ανεκτίμητης αξίας. Παράλληλα φιλοξενούνται σειρές τόμων ελληνικών και ξένων περιοδικών, πολλά από τα οποία δεν εκδίδονται πλέον.