«Ένα όραμα ζωής του Αναστάσιου Λεβέντη, του μεγάλου ευεργέτη της Κύπρου και του ελληνισμού»
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 25 Μαρτίου 2014. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που αφορά τον πολιτισμό στην Κύπρο και είναι το νέο στολίδι της πρωτεύουσας. Η πινακοθήκη αποτελεί ένα μεγάλο παράθυρο στον τομέα της τέχνης που εμπλούτισε το πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και προσέλκυσε τόσο το ενδιαφέρον του κυπριακού κοινού όσο και το ενδιαφέρον επισκεπτών και ερευνητών από το εξωτερικό. Περιλαμβάνει 800 έργα και αντικείμενα τέχνης της Συλλογής Λεβέντη την οποία διαχειρίζεται, μετά τον θάνατο του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, το 1978, το Ίδρυμα Λεβέντη. Πρόκειται για έργα τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν αθέατα από το κοινό για περισσότερο από μισό αιώνα.

Τα έργα που εκτίθενται στο ισόγειο και σε άλλους δυο ορόφους του υπέροχου κτιρίου χωρίζονται σε τρεις ενότητες. Στο ισόγειο υπάρχει η Συλλογή Έργων Κυπρίων Καλλιτεχνών του 20ου αιώνας, με αντιπροσωπευτικά έργα της πρώτης γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών και κάποιων της δεύτερης γενιάς. Ακολουθεί η Συλλογή του Παρισιού, στον πρώτο όροφο, με έργα δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής, κορυφαίων Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 17ο στον 20ό αιώνα. Η συλλογή αυτή οφείλει το όνομά της στην παρισινή κατοικία του Α. Γ. Λεβέντη, στη φημισμένη Αvenue Foch, μια από τις αριστοκρατικότερες λεωφόρους του Παρισιού. Σε αυτόν τον όροφο μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε αυτούσιο ένα δωμάτιο από το διαμέρισμα του συλλέκτη, όπου υποδεχόταν ο ίδιος, ως πρέσβης της Κύπρου στην UNESCO, διεθνείς προσωπικότητες και προσκεκλημένους. Τέλος η Συλλογή Έργων Ελλήνων Καλλιτεχνών, στον δεύτερο όροφο, με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πινακοθήκη στη Λευκωσία είναι η μοναδική στην Κύπρο που φιλοξενεί πίνακες από την ευρωπαϊκή ιστορία της τέχνης. Juan de Arellano, François Boucher, Canaletto, Jean Baptiste-Camille Corot, Pierre Auguste Renoir, Claude Monet, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Paul Signac, Marc Chagall, Γύζης, Λύτρας, Παρθένης, Μαλέα, Παπαλουκά, Γκίκα, Τσαρούχης, Μόραλης αλλά και Κύπριοι όπως Ιωάννης Κισσονέργης, Αδαμάντιος Διαμαντής, Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου, Βίκτωρας Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Κάνθος, Χριστόφορος Σάββα, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Λευτέρης Οικονόμου και πολλά άλλα σπουδαία ονόματα των εικαστικών τεχνών, μπορεί να συναντήσει κανείς με μια επίσκεψή του σ’ αυτό το λίκνο τέχνης και πολιτισμού που έχουμε τη τιμή να βρίσκεται στη χώρα μας.

Η πινακοθήκη έχει στόχο να καταστεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο θα βοηθά τους επισκέπτες να κατανοήσουν την τέχνη θα επιδιώξει την προώθηση της εκπαίδευσης, τη διδασκαλία, την έρευνα, τα δημόσια προγράμματα και τις εκδόσεις σε όλους τους σχετικούς τομείς. Στο ισόγειο υπάρχει επίσης χώρος που φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Πινακοθήκη Λεβέντη βρίσκεται στην οδό Α. Γ. Λεβέντη 5, στη Λευκωσία και είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Τρίτης και δημόσιων αργιών από τις 10:00-17:00 εκτός Τετάρτης, οπότε η Πινακοθήκη είναι ανοιχτή μέχρι τις 22:00.