Επί της οδού Ονασαγόρου, εντός των τειχών της Λευκωσίας, ανάμεσα στα γραφικά μαγαζάκια βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου. Το εκκλησάκι δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, αποτελώντας ένα κρυμμένο διαμάντι της πρωτεύουσας.

Κτισμένο το 1804 απ τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνομάρτυρα Κυπριανό αποτελεί ένα από τα μετόχια της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Τα μόνα στοιχεία που μαρτυράνε την ύπαρξη του ναού πίσω από την κατά τα άλλα συνηθισμένη καγκελόπορτα είναι η εικόνα του Αγίου και μια επιγραφή που αναγράφει πως πρόκειται για τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου. Για να προχωρήσετε εντός του ναού, που βρίσκεται τρία πόδια κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, πρέπει να περάσετε μέσα από ένα φαρδύ διάδρομο που οδηγεί στο γυναικωνίτη.

Το εσωτερικό του ναού αποτελείται από ένα όμορφο επιχρυσωμένο εικονοστάσι, από το οποίο ξεχωρίζει το πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας του Μαχαιρά. Επίσης μια ιδιαιτερότητα που διακρίνει το εικονοστάσι είναι η τοποθέτηση των εικόνων του Χριστού και της Παναγίας. Η εικόνα της Παναγίας βρίσκεται τοποθετημένη στα δεξιά της Ωραίας Πύλης, ενώ η εικόνα του Χριστού στα αριστερά. Ο λόγος που παρουσιάζεται αυτή η αντίστροφη θέση των δυο εικόνων είναι επειδή η Παναγία στη συγκεκριμένη εικόνα παρουσιάζεται να προσεύχεται προς τα αριστερά, επομένως θα έπρεπε να είναι στραμμένη προς το Χριστό. Ολόκληρος ο ναός του Αγίου Ελευθερίου είναι αγιογραφημένος .

Όταν βρεθείτε στον πολυσύχναστο αυτό δρόμο της πρωτεύουσας αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό αυτό ναό. Η τοποθεσία του ναού σε συνδυασμό με το χαμηλό φωτισμό εντός του δημιουργούν ένα αίσθημα θρησκευτικής κατάνυξης και μια όμορφη μοναδική εμπειρία.

Κάθε χρόνο στις 15 Δεκεμβρίου τελείται λειτουργία εις μνήμη του Αγίου Ελευθερίου. Λειτουργία τελείται και κάθε Κυριακή. Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται προστάτης άγιος των εγκύων, όπου τους δίνει «καλή λευτεριά».