Το επιβλητικό Κάστρο της Λεμεσού, κάποτε προστάτης της πόλης, τώρα Μουσείο της Μεσαιωνικής Iστορίας της Κύπρου

Το Κάστρο της Λεμεσού βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, λίγο πιο πάνω από το παλιό λιμάνι. Η ακριβής χρονολογία της κατασκευής του είναι άγνωστη. Λέγεται ότι χτίστηκε το 1193 από τον ιδρυτή της Δυναστείας των Λουζινιανών Γκυ ντε Λουζινιάν, ενώ αναφέρεται ότι εδώ παντρεύτηκε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας και την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας.

Από το σημείο που βρισκόταν το κάστρο μπορούσε να εποπτεύει όλο το λιμάνι και την πόλη της Λεμεσού. Οι τοίχοι του είχαν πάχος 2.00μ. Στο εσωτερικό του μια ελικοειδής σκάλα συνέδεε το υπόγειο με την οροφή. Το κάστρο υπέστη πολλές καταστροφές από εχθρικές επιθέσεις αλλά και από ισχυρούς σεισμούς που το έπληξαν το 1567 και το 1568. Το 1570, λίγο πριν την Οθωμανική εισβολή οι Βενετοί το κατεδάφισαν για να μη χρησιμοποιηθεί από τους εχθρούς. Οι Οθωμανοί όμως το ξαναέκτισαν, μεγαλύτερο, το 1590. Αυτή η φάση του σώζεται ως τις μέρες μας.

 

Στις ανασκαφές που έγιναν στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν θεμέλια από μια παλαιοχριστιανική βασιλική (4ος-7ος αι.) και ένα μεσοβυζαντινό μνημείο (10ος-11ος αι.) καθώς και από έναν σημαντικό ναό, ίσως τον πρώτο λατινικό καθεδρικό της πόλης. Κάτω από την ανατολική αίθουσα του κάστρου έχουν κτιστεί κελιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές μέχρι το 1950. Το κάστρο μετατράπηκε σε Μουσείο της Μεσαιωνικής Ιστορίας το 1987.

Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 3ο ως τον 18ο αι., ανήκουν δηλαδή στη στην παλαιοχριστιανική, την πρωτοχριστιανική και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και στα χρόνια της φραγκοκρατίας, την ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας. Περιλαμβάνει όπλα, πανοπλίες, εργαλεία, βυζαντινή, μεσαιωνική και ισλαμική εφυαλωμένη και χρηστική κεραμική, χάλκινα και υάλινα σκεύη, λύχνους, κοσμήματα, νομίσματα, αντικείμενα λατρείας, καθώς και μια σημαντική συλλογή από μεσαιωνικές εγχάρακτες επιτάφιες πλάκες.

Σε ειδική προθήκη εκτίθεται ένας σκελετός που ανήκει σε κάποιον από τους υπερασπιστές της Λευκωσίας κατά την πολιορκία των Οθωμανών το 1570. Τα ευρήματα αυτά αντικατοπτρίζουν την οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή της Κύπρου την εποχή του Μεσαίωνα.

Το μουσείο είναι ανοιχτό Δευτέρα- Σαββάτο, 09:00 - 17:00 και την Κυριακή 10:00 - 13:00. Το εισιτήριο κοστίζει 4,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν ειδικές τιμές για ομάδες ατόμων ή ημέρες επισκέψεων.