Ναυάγιο «Αλεξάνδρεια», το πλοίο που φτιάχτηκε για να αιχμαλωτίζει ψάρια, τώρα τους προσφέρει καταφύγιο και ασφάλεια

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

Βαθειά μέσα στον κόλπο της Λάρνακας, 300 μέτρα μακριά από το ναυάγιο του «Ζηνοβία», βρίσκεται βυθισμένο ένα άλλο, λιγότερο γνωστό πλοίο. Είναι το «Αλεξάνδρεια», μια μηχανότρατα μήκους 35 μέτρων και πλάτους 10, που βυθίστηκε το 2006 ενώ μεταφερόταν παροπλισμένο στα ναυπηγεία Λεμεσού.

φωτογραφία : Λευτέρης Καμηλάρης

φωτογραφία : Λευτέρης Καμηλάρης

Το πλοίο κατέληξε σε όρθια θέση σε μέγιστο βάθος 31μ. Η ορατότητα στο σημείο δεν είναι καλή, φτάνει μόνο μέχρι τα 15-20μ, και ο βυθός είναι λασπώδης. Όμως η θαλάσσια ζωή γύρω από το πλοίο, ο πλούτος και η ποικιλία της, είναι απίστευτη. Ο δύτης μπορεί να δει να κολυμπούν γύρω του ροφοί, τόνοι, θαλάσσιες χελώνες και πολλά άλλα είδη. Το γεγονός ότι το «Αλεξάνδρεια» βρίσκεται τόσο κοντά στο «Ζηνοβία» έχει λειτουργήσει ευεργετικά για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό όλων αυτών των θαλάσσιων πλασμάτων, αφού σε μια μεγάλη ζώνη γύρω από το «Ζηνοβία» υπάρχει απαγόρευση αλιείας.

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

Εκτός όμως από τα κάθε λογής ψάρια που μπορεί κάποιος να θαυμάσει στο ναυάγιο του «Αλεξάνδρεια», εξαιρετικό ενδιαφέρον προκαλεί και το ίδιο το βυθισμένο πλοίο. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε τόσο μεγάλο βάθος με τα χρώματα να είναι σχεδόν ανύπαρκτα και σε συνδυασμό με την χαμηλή ορατότητα δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα μυστηρίου και κάνει το δύτη να νιώθει ότι βρίσκεται σε παλιά ταινία film-noire. Η ευθεία θέση του πλοίου δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να εξερευνήσουν όλους τους χώρους του. Από την κουζίνα και το σαλόνι του πλοίου στις καμπίνες, από κει στα σημεία όπου βρίσκονταν τα δίχτυα και στους χώρους αποθήκευσης των ψαριών, τέλος στο κατάστρωμα και τη γέφυρα. Ο έμπειρος δύτης μπορεί να φτάσει μέχρι και το μηχανοστάσιο του πλοίου.

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

φωτογραφία : Ανδρέας Μακρής

Το ναυάγιο του «Αλεξάνδρεια» είναι στα αλήθεια πολύ εντυπωσιακό. Στην πραγματικότητα δεν υπολείπεται σε τίποτα από τους υπόλοιπους καταδυτικούς προορισμούς του νησιού και αν βρισκόταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο θα τύχαινε σίγουρα μεγαλύτερης προσοχής και θα είχε περισσότερους επισκέπτες. Η πρόσβαση από την ξηρά είναι πολύ εύκολη και γίνεται καθημερινά με μικρά πλοιάρια από τη Λάρνακα. Πολλά γραφεία εξάλλου προσφέρουν πακέτα καταδύσεων και στα δύο πλοία, μια ευκαιρία που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανένα δύτη. Γι΄αυτό αν είστε κάτοχος Πιστοποίησης Ανοιχτής Θάλασσας, απαραίτητη προϋπόθεση για κατάδυση σε αυτά τα νερά, μην ξεχάσετε το ναυάγιο «Αλεξάνδρεια». Είναι σίγουρο ότι και αυτή βουτιά θα σας μαγέψει.

φωτογραφία : Λευτέρης Καμηλάρης

φωτογραφία : Λευτέρης Καμηλάρης

φωτογραφία : Καταδυτικός  Όμιλος Κίμων Ξυλοτύμπου

φωτογραφία : Καταδυτικός  Όμιλος Κίμων Ξυλοτύμπου