Αποτελεί μια παλαιά εκκλησία κτίσμα του 18ου αιώνα. Κτίστηκε στα κατάλοιπα ενός παλαιότερου ναού που βρισκόταν εκεί από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Μέχρι και τα μέσα του 18ου αιώνα αποτελούσε τον καθεδρικό ναό της Μητρόπολης Κιτίου.

Πρόκειται για μια μονόχωρη θολωτή εκκλησία με στοά. Στη βόρεια και δυτική πλευρά της υπάρχουν κτισμένα κελιά και Συνοδικό. Ξεχωρίζει το επιβλητικό καμπαναριό με τα ιδιαίτερα σκαλίσματα του. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με ένα όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο που φέρει παλαιές βυζαντινές εικόνες του 18ου αιώνα.

Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί ένα από τους πιο γραφικούς και εμβληματικούς ναούς της επαρχίας Λάρνακας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής είναι αδελφός του Ιάκωβου, επίσης μαθητή του Χριστού. Αποτέλεσε τον αγαπημένο μαθητή του Χριστού. Το προσωνύμιο Θεολόγος το πήρε επειδή στο τέταρτο Ευαγγέλιο αρχίζει με τις γνωστές λέξεις «Εν αρχή ην ο Λόγος…» έχοντας ως θέμα της θεότητα του Θείου Λόγου. Χαρακτηρίστηκε και ως ο Ευαγγελιστής της Αγάπης, καθώς σε όλα του τα έργα , περισσότερο από τους άλλους Ευαγγελιστές και Αποστόλους, κηρύσσει την αγάπη. Ο Ιωάννης κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μικρά Ασία, εξορίστηκε στην Πάτμο και αναπαύτηκε εν ειρήνη στην Έφεσο στα πολύ βαθιά γεράματα. Στους Χριστιανούς άφησε το Ευαγγέλιο του, τρεις Καθολικές επιστολές και την Αποκάλυψη. Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου.