Βορειοδυτικά της πόλης της Λάρνακας, στο ιστορικό της κέντρο, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Κοντού. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται επίσης μια άλλη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο τον Μακρή. Η επωνυμία αυτή, «Κοντός- Μακρής», που διακρίνει τις δυο εκκλησίες, οφείλεται στην απόστασή τους από την ιστορική πόλη της Λάρνακας. Στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου βρίσκονται οι δυο αυτές εκκλησίες, αποτελούσε τα παλαιότερα χρόνια περιοχή, όπου συνήθιζαν οι Λαρνακείς να πηγαίνουν τη βόλτα τους.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Κοντού ανήκε παλαιότερα σε μοναστήρι , από το οποίο εξακολουθούν να διασώζονται οι μοναστηριακές εγκαταστάσεις. Για το πότε ακριβώς ιδρύθηκε η Μονή δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες. Στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκονται αποτυπώματα παιδικών ποδιών, που σύμφωνα με την παράδοση, ανήκουν στο Χριστό, όταν ήταν βρέφος. Για το λόγο αυτό πολλοί γονείς συνήθιζαν να παίρνουν τα παιδιά τους, που καθυστερούσαν να περπατήσουν και τα έβαζαν να σταθούν στα συγκεκριμένα αποτυπώματα, έτσι ώστε με τη βοήθεια του Χριστού και του Αγίου Γεωργίου να κατορθώσουν να περπατήσουν. Επίσης στη συγκεκριμένη εκκλησία κατέφευγαν και πολλά νεαρά κορίτσια, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος μεριμνούσε στην «αποκατάστασή» τους και στην εξεύρεση του κατάλληλου συζύγου.

Ο Άγιος Γεώργιος εορτάζει στις 3 Νοεμβρίου και στις 23 Απριλίου. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κοντού γινόταν μεγάλη εμποροπανήγυρις.