Το χωριό το οποίο σύμφωνα με τον ιστορικό Νέαρχο Κληρίδη πήρε την ονομασία του από το ρήμα λαγιάζω που σημαίνει κρύβομαι, μαζεύομαι, ησυχάζω. Πράγματι ο οικισμός της Λάγιας, παρόλο που βρίσκεται μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις πόλεις της Λάρνακας και της Λεμεσού, προσφέρει στους λιγοστούς πλέον κατοίκους της και στους επισκέπτες μια ήρεμη και ήσυχη ζωή μακριά από τη βαβούρα και το θόρυβο των μεγάλων χωριών και των πόλεων.

Η Λάγια είναι κτισμένη σε λοφώδη περιοχή και αποτελεί ένα από τα ορεινά χωριά της επαρχίας Λάρνακας. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά τα Λεύκαρα και συνδέεται βορειοδυτικά με το χωριό Ορά και στα ανατολικά με το χωριό Βάβλα. Δεν φαίνεται να αποτέλεσε ποτέ μεγάλο χωριό με τα τελευταία χρόνια να απαριθμεί λιγοστούς κατοίκους.

Η διαδρομή προς τη Λάγια γίνεται μέσα από ένα καταπράσινο πευκόφυτο τοπίο προσφέροντας μια υπέροχη θέα της ορεινής Λάρνακας. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο όμορφο και γραφικό αυτό χωριό. Η κοινότητα αποτελείται από παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, αλλά και πιο σύγχρονης αρχιτεκτονικής σπίτια που αποτελούν πιθανότατα εξοχικές κατοικίες.

Σημείο ενδιαφέροντος του χωριού αποτελεί ο ξυλόστεγος ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός, ο οποίος βρίσκεται νοτιοδυτικά της κοινότητας, κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και από αυτόν διασώζονται αξιόλογες εικόνες, όπως αυτή της Παναγίας με το μικρό Χριστό που χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα.

Επίσης σε μια βόλτα στο χωριό θα σας κάνει εντύπωση ο μεγάλος αριθμός από βρύσες που υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή και πολλές από τις οποίες έχουν ενσωματωθεί στα σπίτια. Οι βρύσες αυτές που άλλοτε αποτελούσαν ένα ζωντανό κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων του χωριού σήμερα αποτελούν απλά μέρος της ιστορίας του. Πολύ γνωστή και σύμβολο της κοινότητας αποτελεί η «Παλαιά Βρύση», κτίσμα του 1709. Η πετρόκτιστη αυτή βρύση βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο άγριο τοπίο και η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται μέσα από ένα βατό κατηφορικό δρομάκι με σκαλοπάτια.

Μπορείτε να εντάξετε την επίσκεψη σας στη Λάγια σε μια ημερήσια εκδρομή προς τα χωριά της ορεινής Λάρνακας. Από την άλλη εάν αναζητάτε να λαγιάσετε μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε ένα από τα προσφερόμενα αγροτουριστικά της καταλύματα.