Στην αρχαία Παλαίπαφο, κοντά στον σύγχρονο οικισμό Κούκλια, 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Πάφου βρίσκεται ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος που από το 1980 εντάχθηκε στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σε αυτό το χώρο βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής.
Η εκκλησία βρίσκεται στα δυτικά του Ιερού της Αφροδίτης. Κτίστηκε κατά τον 12ο ή τον 13ο αιώνα στον αρχιτεκτονικό τύπο του βυζαντινού σταυροειδούς ναού με τρούλο για να υποστεί αλλαγές κατά τον 16ο αιώνα, όπου και αλλοιώθηκε η σταυρόμορφη κάτοψη του, ώστε να μοιάζει περισσότερο με επιμήκη μονόκλιτο με τρούλο. Με τις μεταγενέστερες προσθήκες ο ναός έφερε αρκετά στοιχεία επηρεασμένα από τη φράγκικη αρχιτεκτονική, όπως τα οξυκόρυφα τόξα, η θύρα της δυτικής εισόδου με γοτθικά χαρακτηριστικά, καθώς και η ύπαρξη ανάγλυφων μοτίβων. Αξίζει να σημειωθεί πως το οικοδόμημα φαίνεται να κτίστηκε με πέτρα και άλλα υλικά παρμένα από τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης.
Από την εκκλησία ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες του Αγίου Θεράποντος (12ος αιώνας), ο Παντοκράτορας σαν Δίκαιος Κριτής στον τρούλο του ναού (16ος αιώνας), η σειρά των 12 Αποστόλων και των Προφητών (16ος αιώνας), σκηνές από τη ζωή του Χριστού (16ος αιώνας) κ.α. Δυστυχώς οι περισσότερες από τις τοιχογραφίες έχουν καταστραφεί και διασώζονται μόνο υπολείμματα τους.