Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται σε ένα σπίτι τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και βρίσκεται  υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, έπειτα από το θάνατο των ιδιοκτητών του, του Γαβριήλ και της Ελένης Παπαχριστοφόρου. Αποτελεί ένα αρχοντόσπιτο με έξι δωμάτια, εσωτερική περίκλειστη αυλή και στεγασμένο πέραμα με καμάρα. Είναι πετρόκτιστο και με τη διαρρύθμιση που του έχει γίνει, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, δίνεται στον επισκέπτη μια ξεκάθαρη εικόνα ενός παραδοσιακού αγροτικού νοικοκυριού.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία μέσω των αντικειμένων, των επίπλων και των εργαλείων που βρίσκονται στο σπίτι να γνωρίσει τις ασχολίες, το νοικοκυριό και τον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων εκείνης της εποχής. Συγκεκριμένα το δίχωρο αποτελούσε το κύριο δωμάτιο του σπιτιού και χρησίμευε ως καθιστικό, τραπεζαρία, χώρος υποδοχής και εργασίας. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει έπιπλα εκείνης της εποχής, αργαλειό, με τον οποίο οι γυναίκες ύφαιναν τα ρούχα της οικογένειας τους, ένα μαγκάλι, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως θέρμανση κ.α. Πίσω από το δίχωρο βρίσκεται το τζελλάρι, εκεί όπου αποθήκευαν τα τρόφιμα και τα εργαλεία τους. Δίπλα από την αποθήκη βρίσκεται το αχερωνάρι, εκεί όπου αποθήκευαν το άχυρο για τα ζώα. Περνώντας από την αποθήκη βρίσκεται το μαειρκόν, όπου περιλαμβάνει όλα τα σύνεργα για την προετοιμασία του φαγητού. Το υπνοδωμάτιο βρίσκεται στον πάνω όροφο και περιλαμβάνει διάφορα έπιπλα, όπως σιδερένιο κρεβάτι, σκαλιστό ερμάρι, καθώς και ραπτομηχανή και διάφορα διακοσμητικά.

Σε μια επίσκεψη σας στην κοινότητα του Κάτω Δρυ αξίζει να επισκεφτείτε και το συγκεκριμένο Μουσείο, καθώς θα σας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσετε το πώς ζούσαν οι πρόγονοι μας

Ώρες κα μέρες λειτουργίας:

Τρίτη – Παρασκευή & Κυριακή 09:00 – 15:00