Το Μουσείο «Ληνός» στεγάζεται στην παλαιά Κακοπετριά, στη φερώνυμη οδό. Αποτελείται από τρεις θεματικούς κύκλους ή αλλιώς ενότητες, η πρώτη είναι αφιερωμένη στο κρασί, η δεύτερη στο ψωμί και η τελευταία στο λάδι.Το κτήριο που στεγάζει το Ληνό ενοικιάστηκε από τον κ. Στέλιο Αλκιβιάδη το 2000. Ο τελευταίος μάλιστα ξεκίνησε τη μερική αναπαλαίωση του κτηρίου. Πριν από μερικά χρόνια, ο Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΠΟΑΚ), με επιχορηγήσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων και σε συνεργασία με Τμήμα Πολεοδομίας προχώρησαν στην αναπαλαίωση του χώρου.

Περιδιάβαση στο Μουσείο

Ο Ληνός διαθέτει δυο αίθουσες στο ισόγειο και άλλες δύο στο ανώγειο. Στην πρώτη αίθουσα του ισογείου, όπου είναι και ο προθάλαμος, ο επισκέπτης θα δει τις πάχνες που έτρωγαν τα γαϊδούρια. Αυτές ήταν τοποθετημένες στη συγκεκριμένη θέση, για να μπορούν να τρώνε τα γαϊδούρια αφού ξεφόρτωναν τα κοφίνια με τα σταφύλια στην κυρίως αίθουσα ληνού όπου γινόταν και η παραγωγή του κρασιού.

Προχωρώντας από τον προθάλαμο στην κυρίως αίθουσα του Ληνού, μπορεί να δει κανείς μια μεγάλη δεξαμενή στην οποία τοποθετείτο όλη η παραγωγή των σταφυλιών, καθώς και ένα εργαλείο -ένας μεγάλος μοχλός- το οποίο έσπρωχναν τα γαϊδουράκια με τη βοήθεια τουλάχιστο δυο ανθρώπων. Ο μοχλός αυτός καθώς ανεβοκατέβαινε συμπίεζε με μεγάλη δύναμη τα σταφύλια και τα πολτοποιούσε. Στη συνέχεια, ο χυμός του σταφυλιού έρεε σε μεγάλα πιθάρια. Στην ίδια αίθουσα, υπήρχε και ένα μηχάνημα επεξεργασίας των σταφυλιών ποιότητας. Στις αίθουσες του ανωγείου, υπάρχει φωτογραφικό υλικό και ταινίες που παρουσιάζουν την ιστορία του Μουσείου αλλά και «εικόνες» από τους διάφορους θεματικούς κύκλους του Μουσείου, που όπως προαναφέρθηκαν, είναι: του ψωμιού, του κρασιού και του λαδιού.