Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται σε ένα μεγάλο παραδοσιακό αρχοντικό του 18ου αιώνα, τη λεγόμενη «Οικία του Χατζησμίθ». Το αρχοντικό ανήκε στον Αντρέα Ζυμπουλάκη, ένα πλούσιο και μορφωμένο άνθρωπο, στον οποίο απέδωσαν το προσωνύμιο Χατζησμίθ εξαιτίας των στενών σχέσεων της οικογένειας Ζυμπουλάκη  με τον Άγγλο ναύαρχο  Sidney Smith.

Στο Μουσείο παρουσιάζεται μια πλούσια συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων προερχόμενα κυρίως από την επαρχία Πάφου, αλλά και από ολόκληρη την Κύπρο. Μέσα από τα αντικείμενα παρουσιάζεται η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, η ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία και με διάφορα άλλα παραδοσιακά επαγγέλματα, καθώς και οι διάφορες εκφάνσεις  της λαϊκής τέχνης, ήθη κα έθιμα που αναπτύχθηκαν  στην περιοχή.

Κάποια από τα δωμάτια της οικίας έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπαριστούν τα κλασικά μέρη ενός παραδοσιακού αγροτικού σπιτιού.  Αξιοπρόσεχτα αποτελούν  η αναπαράσταση του εθίμου του «παστού», που ήταν το στόλισμα του σπιτιού τις μέρες πριν από ένα γάμο, η παρουσίαση των παραδοσιακών κυπριακών στολών, όπως και των πλούσιων υφαντών και κεντημάτων.

Στο προαύλιο του Μουσείο υπάρχουν διάσπαρτα πιθάρια, καθώς και ο παραδοσιακός πήλινος φουρνος.

Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου :

Χειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4) Δευτέρα- Κυριακή: 8.30 - 16.00
Καλοκαιρινό ωράριο (16/4 - 15/9) Δευτέρα- Κυριακή: 9.30 - 17.00