Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου βρίσκεται 3,5 χλμ περίπου ανατολικά της Πάφου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, όπου σύμφωνα με τις τοιχογραφίες του που διασώζονται , αλλά και τα διάφορα μορφολογικά χαρακτηριστικά του, χρονολογείται στον 9ο αιώνα. Η εκκλησία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και ανήκει στο ρυθμό της τρίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής με πέντε τρούλους. Στη διάρκεια των αιώνων ο ναός υπέστη αρκετές μετατροπές, όπως την επέκταση του προς τα δυτικά και τη δημιουργία μεγάλων παραθύρων στην αψίδα, κάτι που επέφερε την καταστροφή μεγάλου μέρους των τοιχογραφιών του ναού.

Οι τοιχογραφίες που κοσμούν την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής χρονολογούνται σε διάφορες περιόδους, από τον 8ο – 9ο αιώνα, 10ο, 12ο μέχρι και τον 15ο αιώνα. Οι αρχικές τοιχογραφίες, που αποτελούν από τις αρχαιότερες στην Κύπρο, δυστυχώς είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν καλυφθεί από τοιχογραφίες μεταγενέστερων χρόνων. Από τις τοιχογραφίες κάποιες ακολουθούν πιστά τη Βυζαντινή παράδοση, ενώ άλλες δέχονται την επιρροή της ιταλικής ζωγραφικής. Από το ναό, εκτός από τις τοιχογραφίες, σώζεται και μια αξιόλογη αμφιπρόσωπη εικόνα του 15ου αιώνα, όπου στη μια πλευρά της εικονίζεται η Παναγία στον τύπο της Οδηγήτριας και από την άλλη απεικονίζεται η Σταύρωση.

Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, ημέρα εορτής της Αγίας Παρασκευής, πλήθος κόσμου επισκέπτεται το ναό για να προσκυνήσει, ενώ στην πλατεία της κοινότητας στήνεται πανηγύρι προς τιμή της μεγαλομάρτυρας.