Το φράγμα της Γερμασόγειας βρίσκεται 8χλμ περίπου από την πόλη της Λεμεσού. Κατασκευάστηκε το 1968 με σκοπό την άρδευση των καλλιεργειών στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου. Το φράγμα δέχεται νερό από τον Άμαθο ποταμό, είναι χωμάτινου τύπου , έχει ύψος 49 μέτρα, μήκος 294 μέτρα και έχει χωρητικότητα 13,6 κυβικά μέτρα νερού.

Η περιοχή της τεχνητής λίμνης μετατράπηκε σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πνεύμονα της περιοχής. Μέσα από ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια της φύσης οι περιπατητές έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την περιοχή, η οποία είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, αλλά και σε μνημεία όπως η αρχαία εκκλησία του Αγίου Λουκά και οι μεσαιωνικοί νερόμυλοι. Το φράγμα αποτελεί και την προσωρινή κατοικία υδρόβιων πουλιών, ενώ έχει εμπλουτιστεί και με διάφορα είδη ψαριών, ώστε να επιτρέπεται το ψάρεμα κατόπιν ειδικής άδειας από το Τμήμα Αλιείας. Επίσης έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του αθλήματος του κανό , με τη διεξαγωγή μάλιστα Παγκύπριων και Διεθνών Αγώνων.

Το φράγμα της Γερμασόγειας συνορεύει με τα χωριά Φοινικάρια και Ακρούντα, τα οποία προσφέρονται για ηρεμία και χαλάρωση. Κάθε χρόνο, τόσο οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών όσο και της ευρύτερης επαρχίας , κατακλύζουν τις όχθες του υδατοφράκτη για το καθιερωμένο «κόψιμο της μούττης της Σαρακοστής».

Ελπίδα όλων ο φετινός χρόνος να είναι πλούσιος σε βροχοπτώσεις και να υπάρξει μεγάλη εισροή στα φράγματα, δημιουργώντας όμορφες γραφικές εικόνες.