Παναγιά η Ποδίθου, η εκκλησία που πήρε το όνομά της από τη ντοπιολαλιά των Κυπρίων ιερωμένων.

Στην κοιλάδα της Σολέας, κοντά στο χωριό Γαλάτα, στις όχθες του ποταμού Καρκώτη βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Ποδίθου. Το αρχικό της όνομα ήταν Παναγία της Ελεούσας και, σύμφωνα με την κτιτορική επιγραφή που βρίσκεται ψηλά στον δυτικό τοίχο, κτίστηκε το 1502 με χορηγία του Δημητρίου ντε Κορόν και της συζύγου του Ελένης. Ο Δημήτριος ήταν ιππότης της Βαρωνίας της Πεντάγειας και η οικογένειά του ήταν μια από τις εξελληνισμένες οικογένειες λατινικής καταγωγής της μεσαιωνικής Κύπρου. Η εκκλησία αποτελούσε το καθολικό μιας ομώνυμης μικρής μονής που διαλύθηκε τον 19ο αι. Γύρω στα 1850 ιδρύθηκε στους χώρους της Μονής το πρώτο δημοτικό σχολείο της Γαλάτας από τον ιερομόναχο Σωφρόνιο, το οποίο δυστυχώς γκρεμίστηκε το 1950.

Η εκκλησία έχει ορθογώνιο σχήμα. Στην ανατολική πλευρά υπάρχει ημικυκλική αψίδα ενώ αργότερα στις άλλες πλευρές προστέθηκε στοά σε σχήμα Π. Η στέγη είναι ξύλινη αμφικλινής με αγκιστρωτά κεραμίδια. Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με οπτόπλινθους.

Η εκκλησία δε διακοσμήθηκε ποτέ ολόκληρη. Τοιχογραφίες υπάρχουν στην εξωτερική πλευρά του δυτικού τοίχου, στο εσωτερικό δυτικό αέτωμα, στο ανατολικό αέτωμα, στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας και στον ημικυλινδρικό τοίχο της αψίδας. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας του ιερού παριστάνεται η Παναγία ένθρονη με τον Χριστό στα γόνατά της και τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ δεξιά και αριστερά της. Κάτω από το θρόνο της Παναγίας απεικονίζεται ο δωρητής του ναού μεγάλος σε ηλικία να προσφέρει με την ελληνίδα σύζυγό του στην Παναγία ένα μοντέλο της εκκλησίας. Κάτω από αυτή τη θαυμάσια σε οβάλ σχήμα παράσταση, εικονίζεται η Θεία Μετάληψη των Αποστόλων. Στο εσωτερικό δυτικό αέτωμα έχει απεικονιστεί η σκηνή της Σταύρωσης. Στην πολυπρόσωπη αυτή σύνθεση με τις πολλές λεπτομέρειες είναι σαφείς οι δυτικές επιδράσεις που έχει δεχτεί ο αγιογράφος.

Στο ανατολικό αέτωμα εικονίζονται οι δύο «Οράσεις» του προφήτη Μωϋσή. Στα αριστερά ο Μωϋσής παίρνει από τα χέρια του Θεού τις πλάκες με το Δεκάλογο, στα δεξιά σκύβει για να λύσει το κορδόνι του σανδάλου του. Μπροστά του ψηλότερα παριστάνεται η Παναγία με το Χριστό σε εγκόλπιο, μέσα στις φλόγες της Άφλεκτης Βάτου. Από την αγιογραφία αυτή πήρε και το σημερινό όνομά της η εκκλησία. «Λύσαι το υπόδημα εκ των ποδών σου» είπε ο Θεός στον Μωϋσή, όταν βρέθηκε μπροστά στην Άφλεκτη Βάτο στο όρος Χωρήβ. «Αποδύθου το υπόδημα σου» εξηγούσαν οι ιερείς στους πιστούς, αναλύοντας τον Λόγο του Θεού. Και έτσι προέκυψε η Παναγία Ποδίθου ή Ποΰθου.

Τον διάκοσμο του ναού συμπληρώνει ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο και ενετικό αναλόγιο που χρονολογούνται στον 15ο αι. Εξαιτίας των τοιχογραφιών «ιταλοβυζαντινής» τεχνοτροπίας ο ναός συμπεριελήφθη στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1985. Ο χώρος είναι επισκέψιμος χωρίς εισιτήριο. Είναι προσβάσιμος σε ΑΜΕΑ και έχει ειδικό χώρο υγιεινής. Για πληροφορίες ζητήστε τον υπεύθυνο από το καφενείο στην πλατεία του χωριού.