Στη μέση του χωριού και πολύ κοντά στην εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Σωζομένου. Είναι ναός μονόκλιτος και περιβάλλεται από τρεις πλευρές με στοές που καλύπτονται κάτω από την ίδια στέγη με το ναό. Οι εσωτερικές του διαστάσεις είναι 11,80Χ3,79 μέτρα. Έχει στέγη σαμαρωτή με κεραμιδένιες πλάκες, όπως σχεδόν όλες οι παλιές εκκλησίες της περιοχής Τροόδους, εξ΄ αιτίας της μεγάλης χιονόπτωσης και της πλούσιας βροχόπτωσης.
Είναι κτίσμα του 1513, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή: « + ΑΝΙΣΤΟΡΗΘΗΝ Ο ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΩΖΟΜΕΝΟΥ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΚΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΕΝΠΡΙΑΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΥΡΟΥ ΣΤΖΟΡΤΖΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΕΡΙΝΥΣ ΣΤΖΑΝΥΣ ΤΟΥ ΜΙΛΛΟΜΕΝΟΥ ΓΙΟΤΙΣ ΤΟΥ ΜΙΛΛΟΜΕΝΟΥ. ΚΟΣΤΙΣ ΤΟΥ ΜΙΛΛΟΜΕΝΟΥ.ΣΤΑΚΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΥΡΟΥ, Π/ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΣΙΜΟΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΚΑΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, ΟΙ ΔΙΟΥ ΜΕΡΤΙΚΟΝ ΕΝΑΝ ΕΙΣΙΝ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΙΓ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ, ΑΜΗΝ. ΕΤΕΛΕΙΩΘΗ ΕΙΣ ΤΑΣ Γ΄ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΗΝΟΣ ΑΦΙΓ΄χρ(1513) ΧΕΙΡ ΣΥΜΕΩΝ ΑΞΕΝΤΗ. + ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΣΤΙΝ ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΝΩ Ο ΕΟΥΡΑΝΙΟΣ ΘΕΟΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΕΙ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΠΑΤΕΙ ΑΝΤΙΤΥΠΟΥΣΑ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΦΗΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΧΡΙΣΤΟΥ»
Ολόκληρος ο ναός καθώς και η εξωτερική πλευρά του βορείου τοίχους, έχει διακοσμηθεί με τοιχογραφίες. Οι εσωτερικές έχουν καθαρισθεί σχεδόν όλες το 2002 και 2003 και είναι εξαίρετες. Περιλαμβάνουν εικόνες από την ζωή του Κυρίου, της Παρθένου καθώς και πολλών αγίων, μαρτύρων, ιεραρχών, οσίων, ασκητών και σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη.
Ανάμεσα σ' αυτές ξεχωρίζουν η εικόνα του Αγίου Γεωργίου που καλύπτει χώρο δέκα τετραγωνικά πόδια. Απεικονίζεται ο Άγιος Γεώργιος καβαλάρης να κτυπά ένα υπερμεγέθη δράκοντα με κόκκινες φτερούγες και ουρά δεμένη σε κόμπο γύρω από το πόδι του αλόγου του. Η πριγκίπισσα έχει δέσει το δράκοντα από το λαιμό με σχοινί και το σέρνει προς το παλάτι. Ο βασιλιάς προτείνει τα κλειδιά στο νικητή Άγιο, ενώ η βασίλισσα παρακολουθεί τα γεγονότα. Τρομπεταδόροι, που στέκονται δίπλα της, ηχούν τις τρομπέτες τους. Κάτω από την εικόνα αναγράφεται: « Δέησις του δούλου του Θεού Γεωργίου του Μαξίμου και της συμβίου και των τέκνων αυτούς. Αμήν Χειρ Συμεών Αξέντη».
Στη συνέχεια, στο βόρειο τοίχο σκηνές από τη Ζωή της Θεοτόκου, παρμένες από το Απόκρυφο Ευαγγέλιο του Ιακώβου του Αδελφόθεου Προσευχή του Ιωακείμ, ο Ασπασμός του Ιωακείμ και της Άννας, η Γέννηση της Θεοτόκου κ.α. Η σειρά κλείνει με μια πολύ μεγάλη παράσταση, με θέμα την Κοίμηση της Παναγίας. Η Θεοτόκος πάνω στο νεκρικό κρεβάτι. Ψηλότερα ο ουρανός είναι καλυμμένος από τους Αποστόλους που φτάνουν με σύννεφο που οδηγείται από ένα άγγελο. Ο Xριστός περιστοιχιζόμενος από αγγέλους, κρατεί την ψυχή της Μητέρας του στις αγκαλιές Του, σαν σπαργανωμένο βρέφος. Στο Ιερό Βήμα, στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας, εικονίζεται η Θεοτόκος σε στάση δέησης, ανάμεσα στους Αρχαγγέλους και κάτω Ιεράρχες. Στο βόρειο εξωτερικό τοίχο αναπαριστάνεται η Δευτέρα παρουσία με το Δίκαιο Κριτή σε θρόνο, περιστοιχιζόμενο από τους δώδεκα Αποστόλους, που έχει στα δεξιά Του τους δικαίους και στ' αριστερά του τους αμαρτωλούς. Ακολουθεί μεγάλη εικόνα της «Ρίζας του Ιεσσαί», που παριστάνει το γενεαλογικό δέντρο του Χριστού. Τέλος ακολουθούν παραστάσεις σε δύο ζώνες, οι οκτώ Οικουμενικές Σύνοδοι, της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας. Στην Κύπρο είναι οι μοναδικές τοιχογραφίες που παρουσιάζουν τις Οικουμενικές Συνόδους.
Ο Άγιος Σωζόμενος ήταν Κύπριος και υπήρξε επίσκοπος Καρπασίας. Γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου. Υπάρχει ασημένια λειψανοθήκη στην οποία φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Σωζόμενου.